Cerarjeva vlada v zadnjih dveh letih zaposlila čez 8.300 ljudi!

Vir:www.vlada.si

Najslabše, kar se je lahko zgodilo dolgoročni vzdržnosti proračuna RS, je zaposlovanje v javnem sektorju čez vse meje. Javnih uslužbencev je danes že blizu 165.500, kar predstavlja rekord vseh časov. Namesto, da bi vladna ekipa ugodno klimo gospodarske rasti na račun izjemnega povpraševanja naših storitev in izdelkov v tujini izkoristili za razvoj, nove naložbe, zmanjševanje javnega dolga ter zadolževanja, si je raje kupila mir in točke za naslednje voloitve.

Vladna ekipa v zadnjima dvema letoma dodatno zaposlila cca. 8.300 zaposlenih (izraženo v urah)!

Na spletnem portalu www.pportal.gov.si si lahko podrobneje pregledamo, kako neodgovorno je v zadnjih dveh letih ravnala vladna ekipa. Ker pa se je izteklo še obdobje varčevalnih ukrepov, pa poka po šivih tudi “račun”, potreben za izplačila plač, prispevkov in drugih stroškov, vezanih na delo zaposlenih. Na kar povprečnih 305 MIO EUR sredstev se je povzpela potrebna masa sredstev za mesečne izplačila, to pa ni dobra popotnica za naprej. Ker v ugodnem proračunskem letu 2017 predvidevamo cca. 8.7 MILIJARDE EUR proračunskih sredstev, samo za plače javnih uslužbencev odštejemo kar 42%!

Da so določena delovna mesta v javnem sektorju bila slabo plačana, se je strinjal marsikateri državljan RS. Podpiral je nujni dvig in dostojno plačilo. To, kar se je zgodilo v zadnjih dveh letih, pa ne pelje nikamor, vlada je očitno izgubila kompas. Na račun nepotrebnih dodatnih zaposlitev bi lahko bile danes plače v javnem sektorju dostojne, potrebna masa sredstev za izplačila korektna, razmerja med zasebnimi in javnimi plačami pa primerljivejša. Povprečna plača v javnem sektorju (1.621,46 EUR bruto za oktober 2017) kaže, da se je spet ugodneje poskrbelo za že dobro plačana delovna mesta, skrb zbujajoč pa je tudi podatek, da je z oceno prav dobro in odlično (v skladu s temi pogoji se napreduje) ocenjenih kar cca. 95% zaposlenih. Žal bodo podatki za leto 2018 še slabši, zaradi volitev v mesecu juniju se bo še zaposlovalo, pa tudi iz pogajanj bodo sindikati “prišli” z zmago!

Uredništvo