Včeraj je Lendavo obiskal veleposlanik Češke republike Juraj Chmiel
Češki veleposlanik je županu Janezu Magyarju, podžupanu Ivanu Koncutu in direktorju občinske uprave dr. Mihaelu Kasašu predstavil možnosti sodelovanja na področju turizma, kulture, pobratenja mest in gospodarstva. Zanima ga struktura lendavskega gospodarstva, saj je češka zainteresirana za sodelovanje in partnerstva na področju gospodarstva. Bogato gospodarsko sodelovanje izkazuje tudi blagovna menjava Češke s Slovenijo, ki je večja kot z Rusijo in Hrvaško. Za češke turistične vlagatelje je zanimiv termalni turizem na lokacijah, kjer ponujajo bezensko termalno vodo med 36 in 38 stopinj Celzija, kar Lendava za razliko od drugih slovenskih termalnih destinacij lahko zagotavlja.
Ivan Kocnut, dr. Mihael Kasaš, Janez Magyar in Juraj Chmiel (foto: lendava.si)

Župan Janez Magyar je veleposlaniku prestavil ključne investicije Občine na področju turizma in športa, podžupan Ivan Koncut pa je veleposlanika med drugim seznanil, da so pred leti zelo tesno sodelovali s šolo iz češkega Plzna in da bi to sodelovanje v prihodnje želeli obuditi. Župan je izpostavil predvsem možnosti sodelovanja na področju športa in športnega turizma ter izobraževanja.

(foto: lendava.si)

Veleposlanik in vodstvo občine so bili enotnega mnenja, da bi veljalo na temelju raznolikih povezav in podobnosti s Češko republiko razvijati sodelovanje tudi na kulturnem področju. Veleposlanik je ob tej priložnosti predstavil tudi potujočo zastavo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike na 22 panojih, ki predstavlja delovanje slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika v Pragi.

C. U.