Ceste ne bi smele jemati življenj!

Včeraj zgodaj zjutraj je ugasnilo mlado življenje Prekmurca. Veliko prezgodaj, šele 22 mladih let je “štel”. Vzrok nesreče je bila neprilagojena hitrost in trčenje z nasprotivozečim tovornim vozilom. Žal je zaradi hudih telesnih poškodb umrl vkleščen na kraju nesreče.

 

Smo Slovenci pripravljeni na izziv “Vizija nič žrtev na cestah”?

Kateri dejavniki vse bi celostno morali delovati na bodočega voznika, da bi kultura vožnje v prometu bila na ravni, ki si jo vsi še kako želimo? Nič takšnih nesreč, ki bi jemala življenja ali povzročala prehude telesne poškodbe. Ključni dejavnik je vsekakor človek oz. voznik, drug še kako pomemben je cestno okolje in tretji avtomobilska industrija.

Je prometno varnostno kulturo slovenskih voznikov na potrebni ravni?

Bodoči voznik mora biti celostno obravnavan (vzgojen) kot udeleženec v prometu. S kulturo vožnje v cestnem prometu se mora srečevati skozi vsa pomembna obdobja, postati mora del njega. Gre za celostno vzgojnoizobraževalno dejavnost, ki prične v družini, vrtcu, šoli. Ali imamo izdelan celostni pristop kot ključni dejavnik za dosego prvega temeljnega cilja – vzoren voznik, ki pozna kulturo vožnje v prometu. Da, na papirju, ki prenese vse. Zatika se v praksi, kot na marsikaterem področju, ko je potrebno program celostno evalvirati!

Cestno okolje, si sploh naše ceste z “bližnjo okolico” zaslužijo ta izraz?

Kam gre denar, ki se zbere iz t.i. cestnega sklada in bi moral z namenskim vračanjem izboljševati uporabnost in varnost cestnega okolja (od načrtovanja, do izvedbe ter vzdrževanja in nadzora)? Žal najman v ceste, zaradi “razmetavanja tega denarja za vse drugo”, zmanjkuje sredstev že za redno vzdrževanje cest, vozniki pa tudi iz tega razloga izgubljajo dragocena življenja!

Avtomobilska industrija, si zasluži priznanje?

Avtomobilski trg je neizprosen, trende prihodnjih ponudb pa določajo bodoči lastniki (kupci). Ravno zato pa so avtomobili varni, varčni in “trendovski”, žal pa tudi hitri. Hitrost pa je tista, ki ubija in spet smo pri vozniku in kulturi vožnje v cestnem prometu!

Ljudje smo vse prevečkrat obremenjeni z raznoraznimi skrbmi, “hitrost bivanja” se je zelo spremenila, vse se dogaja prehitro…veliko stvari se rešuje kar med vožnjo! Noro, nevarno, nepremišljeno, neodgovorno!

Zbudimo se še pred vožnjo, bodimo posebni, spremenimo svoje navade, bodimo zgled, vozimo kulturno, ne obsojajmo druge, opazujmo promet…življenje je lepo, zato izvršujmo “Vizijo nič žrtev”.

Uredništvo