Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je pred volitvami napovedal, da je ena njegovih prednostnih nalog priprava novega zakona o dolgotrajni oskrbi
foto: nova24tv.si

Trenutno se ministrstvo ukvarja s postavljanjem novega koncepta dolgotrajne oskrbe, ki bo temeljila na medgeneracijskih centrih in bo več ali manj zunaj institucionalna. Na kakšen način ima namen dolgotrajno oskrbo prestrukturirati, v tem trenutku še ni jasno. Če je pričakovati delovanje, kot smo ga bili od levih vlad vajeni v preteklosti, bo ponovno milijarde evrov izginilo za različne študije, rezultatov pa ne bo.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše, je usmerjen v zagotavljanje pomoči na domu. Ljudem, ki ne potrebujejo polnega varstva in oskrbe, pomoč ponuja tam, kjer so najraje.

Foto: www.eppgroup.eu

Evropska poslanka in vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je na svoji spletni strani zapisala, da bo “z napovedano spremembo uničeno bistvo sprejetega zakona. Pomoč potrebujejo starejši, invalidi in tudi mlajši, ki si poslabšanja situacije ne zaslužijo.”

Trenutno izgleda, da je cilj nove vlade le uničenje vsega, kar je vlada Janeza Janše postavila. Ugledni ekonomisti in ostali strokovnjaki namreč ocenjujejo, da je prejšnja vlada v dani situaciji odreagirala odlično, obenem pa postavila dobre temelje za rast blaginje v obdobju okrevanja po epidemiji.

M. Z.