Na odru so združili moči učitelji in prijatelji

Minuli četrtek so se v Kulturnem domu Beltinci s koncertom predstavili učitelji Glasbene šole Beltinci, v programu pa so sodelovale tudi glasbene zasedbe, v katerih izven šole sodelujejo učitelji beltinske glasbene šole.

Franja Lovenjak in Nikolaj Zver (foto: Gyurica)

Poleg učiteljev, ki so se na odru predstavili v naključnih zasedbah, so nastopile tudi uveljavljene glasbene zasedbe, kot na primer Murska Percussion Ensemble, Marko banda in Prašnati.

Dejan Raj (foto: Gyurica)

Velik del glasbenih točk je bil v znamenju cimbal, ki v naslednjem šolskem letu stopajo ob bok vsem ostalim instrumentom v glasbenih šolah. Program cimbale je bil namreč uvrščen med instrumente v sklopu javno priznanega programa Glasba, kar pomeni, da se bo odslej igranja na cimbale v okviru zagotovljenih kadrovskih pogojev moč učiti na vseh javnih šolah po celotni državi, za opravljeno izobraževanje pa bo izdana tudi javno veljavna listina.

Nuša Titan, Andrej Sobočan in Henrik Šimunković (foto: Gyurica)

Glasbena šola Beltinci je od ustanovitve, leta 2008, izvajala izobraževanje igranja na cimbale kot nadstandardni program, ki s strani države ni bilo sofinancirano. Učitelj Andrej Sobočan je v sodelovanju z Matejem Zavcom, Slavkom Šuklarjem in Dejanom Praslom najprej izdal učbenik, v zadnjih treh letih pa ob recenziji Zavca in Šuklarja in v sodelovanju z žal pred kratkim pokojnim Dimitrijem Beuermannom še učni načrt, ki ga je spomladi potrdil Strokovni svet RS za splošno izobraževanje.

Murska Percussion Ensemble in Anastasija Kostić (foto: Gyurica)

Na četrtkovem koncertu so zbirali denarne prispevke za nabavo novih cimbal na Glasbeni šoli Beltinci. Šola je od OI JSKD Murska Sobota pred več kot desetimi leti najela rabljene cimbale, ki zaradi dotrajanosti niso več primerne za kvalitetno vzgojno izobraževalno delo. Šola si prizadeva za nabavo novih, primernih cimbal.

Darko Kržanko in Valerija Šömen (foto: Gyurica)

V programu so se z deli klasičnih avtorjev in drugih glasbenih zvrsti predstavili učitelji Denis Dimitrić (tolkala), Danilo Dominko (trobenta), Simon Kramberger (pozavna), Bojan Bezjak (rog), Dejan Raj (diatonična harmonika), Nikolaj Zver (harmonika), Franja Lovenjak (klavir), Anastasija Kostić (flavta), Aljaž Gyurica (kitara), Henrik Šimunković (petje), Andrej Sobočan (cimbale), Nuša Titan (violina), Matej Zavec (harmonika), Jure Rogina (klarinet) in Boštjan Baša (harmonika).

Danica Baša, Nuša Titan, Matej Zavec, Janez Čizmazija, Aljaž Gyurica in Denis Dimitrić (foto: Gyurica)

Učiteljem so se na odru pridružili še prijatelji Darko Kržanko in Valerija Šömen, Trio Falajček (Tjaša Šimonka Kavaš, Miha Kavaš in Dani Kolarič), Marko banda (Miha Kavaš, Boštjan Rous, Željko Ritlop in Slavko Petek), Danica Baša, Janez Čizmazija, Erik Kranjc in skupina Prašnati (Boštjan Rous, Tomi Došen, Luka Ščavničar).

Marko banda (foto: Gyurica)

Del potrebnih sredstev za nabavo cimbal je že doniral Rotary klub Martjanci, nekaj sredstev pa so zbrali na četrtkovem koncertu. V kolikor bi kdo še želel prispevati denarna sredstva za nabavo tega priljubljenega instrumenta v našem delu Slovenije, lahko znesek nakaže na račun:

(foto: M.Z.)

ZAVOD SVETEGA CIRILA IN METODA za socialno varstveno, zdravstveno in vzgojno izobraževalno dejavnost Beltinci, OE Glasbena šola Beltinci, Mladinska ulica 4, 9231 Beltinci, davčna številka 15044572, namen »Nakup cimbal za Glasbeno šolo Beltinci«, prejemnikov poslovni račun SI56 0234 6025 3779 152 (sklic SI00  2023), odprt pri NLB d.d., BIC/SWIFT: LJBASI2X.

Prašnati (foto: Gyurica)

Učenci in zaposleni na Glasbeni šoli Beltinci vam bodo hvaležni, z veseljem pa se odzovejo tudi vašemu vabilu in vam morebitni kulturni ali družabni dogodek popestrijo z glasbo.

Murska Percussion Ensemble in Danilo Dominko (foto: Gyurica)

M.Z.