“Damoljubju pravite fašizem, s tem branite vaš komunizem” so besede uradnega poročila Rumenih jopičev (objavljamo v celoti)

Foto: posnetek zaslona iz you tube

Domoljubju pravite fašizem, s tem branite vaš komunizem

Uradno poročilo iz včerajšnjega nezakonitega pridržanja Rumenih jopičev! Domoljubju pravite fašizem, s tem branite vaš komunizem! - NTA | Nacionalna Tiskovna Agencija

Včeraj smo se malo pred 19:00 uro zbrali na Prešernovem trgu, z željo po demokratičnemu izražanju političnih stališč. Prvotni plan je bil, da se na Prešernovem trgu ustavimo za 10 – 15 minut, kasneje pa se odpravimo na državno proslavo na Trg republike. Približno 17 naših aktivistov se je postavilo pred Prešernov spomenik in razgrnilo transparent z napisom: “DOMOLJUBJU PRAVITE FAŠIZEM, S TEM BRANITE VAŠ KOMUNIZEM”. Še preden smo se ustrezno formirali in razgrnili naš transparent, so nas histerično pričeli napadati udeleženci antiproslave, lotili so se nas verbalno in fizično, nas zmerjali, izzivali, ter nam poskušali ukrasti naš transparent. Fizičnega nasilja nismo vračali, vse kar smo storili je bilo to, da smo pokončno stali in držali naš transparent. Naj poudarimo, da shod antiproslave ni bil prijavljen, zato smo imeli vso državljansko pravico, da se na Prešernovem trgu pojavimo tudi mi. Seveda v skladu z miroljubnim izražanjem političnih stališč, česar smo se maksimalno držali, kar pa ne velja za udeležence antiproslave pod vodstvom Jaše Jenula.

Takoj ko smo se pojavili pred Prešernovim spomenikom se je množica spravila nad nas, nas pričela odrivati in fizično obračunavati. V nekaj minutah so nas napadli vsaj petkrat. Ko smo že mislili, da nas bo policija zaščitila (kar je dolžna!), se je oglasil organizator antiproslave Jaša Jenul, ki je policiste pozval, da nas odstrani iz Prešernovega trga. Na naše začudenje je policija čez natanko 10 sekund to tudi storila. Nasilno so nas odvlekli do zidu na Prešernovem trgu, nam roke zvezali v vezice, in nas sredi slovenskega glavnega mesta obravnavali kot največje kriminalce. Naj poudarimo, da smo na shod prišli izključno z namenom demokratičnega izražanja političnih prepričanj, in da nismo uporabljali nobene fizične sile. Po približno 30 minutah pregledovanja in popisovanja, so nas pospravili v policijska vozila in nas odpeljali do Policijske postaje Moste. Policijska obravnava je bila brutalna, vsi smo imeli vezice okoli rok na hrbtu zavezane tako močno, da so večini priprtih roke močno otekle in bile tudi mravljinčaste. Ob približno 21:00 uri so se postopki zaključili in priprli so nas v policijske celice na PP Moste.

Iz nezakonitega policijskega pridržanja so nas spustili okrog 23:30 ure. Vsak izmed 13. priprtih je prejel tudi plačilni nalog v višini 418,15 eur, obrazložitev očitanega prekrška pa je naravnost absurdna.

“Oseba je motila javni red na javnem shodu, s tem da je odrivala množico na Prešernovem trgu v Ljubljani, kljub ukazu policista je s kršitvijo nadaljevala, javnega reda pa ni bilo mogoče drugače vzpostaviti.”

Očitani prekrški so milo rečeno absurdni. Policija nam očita, da smo motili javni red na javnem shodu, ki ni bil prijavljen. Nadalje nam očitajo da je “oseba odrivala množico”, čeprav je to praktično nemogoče. Iz vseh posnetkov na socialnih omrežjih je jasno razvidno, da smo bili napadeni, in se niti branili nismo, ne pa da smo kogarkoli odrivali. Tretja laž v zapisniku pa je, da je oseba nadaljevala pri odrivanju množice, tudi po ukazu policista. Nihče izmed slovenske Policije nam ni ničesar ukazal. Naš odmik je ukazal Jaša Jenul, policija pa ga je upoštevala, kot da je on vodja policijske enote.

Izpoved enega izmed včerajšnjih oškodovancev:

“Na protestu sem bil miren, stal sem s prekrižanimi rokami, kar se lahko razbere iz videoposnetkov na socialnih omrežjih. Nisem mogel verjeti, babica stara okoli 70 let je kolege mlatila s torbico. Policija ni reagirala. Slišim ukaz Jenula – v hipu me policist zagrabi, mi strga majico, skoraj zruši in zabije v steno. 70% policistov je bilo korektnih, 30% popolnoma poblaznelih, očitno so izražali intimne prezire do Janeza Janše in njegove vlade. Na steni mi vezice zategnejo, roka mi je popolnoma otekla. Na policijski postaji amaterski odnos, policist mi brska po denarnici in komentira moje članske izkaznice (članstvo v politični stranki in društvih).”


Slika je nastala 24 ur po policijskem pridržanju! Ob odstranitvi vezic so bile roke modre barve in očitno natekle.

Od generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja in notranjega ministra Aleša Hojsa zahtevamo, da odgovorni odgovarjajo za svoja dejanja.

Vir: https://nacionalnata.si/

Uredništvo