Ćira bodo pokopali danes ob 14. uri

Za danes, ko se bodo poslovili od legendarnega nogometnega trenerja Miroslava ‘Ćira’ Blaževića, je hrvaška vlada razglasila dan žalovanja. Tako bodo zastave po državi v znak poklona trenerski legendi spuščene na polovico droga.

Ćiro’ Blažević je dva dni pred svojim 88. rojstnim dnem izgubil boj z rakom. Rodil se je 10. februarja 1935 v Travniku. Za njim je solidna kariera v vlogi nogometaša, proslavil pa se je  kot nogometni trener. Hrvati si ga bodo zapomnili po uspehu z zagrebškim Dinamom, ki je pod njegovim vodstvom v sezoni 1981/82 postal jugoslovanski državni prvak ter kot selektorja hrvaške reprezentance, ki je s Hrvaško leta 1998 osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.

Leta 2003 je takrat že “veliki Ćiro” tri mesece vodil tudi  Muro in že s prihodom na soboško klop dobesedno polnil tribune. Pred dobrim letom so o življenju hrvaške trenerske legende posneli tudi dokumentarni film, maja letos pa je v rodnem Travniku prejel naziv častnega meščana.

Blaževića bodo pokopali danes ob 14. uri na zagrebškem mestnem pokopališču Mirogoj, njegov grob pa bo na aleji velikanov v neposredni bližini groba nekdanjega hrvaškega premiera Ivice Račana in košarkarskega virtuoza Dražena Petrovića. Zaradi velikega zanimanja širše javnosti za pogreb bodo danes okrepili linije javnega mestnega prometa v smeri proti pokopališču in po potrebi tudi posebno regulirali promet.

M.Z.