Rojaki iz Bogojine se ga radi spominjajo

Danes bi nekdanji mariborski pomožni škof, msgr. dr. Jožef Smej praznoval 102. rojstni san. 15. februarja 1922 se je namreč v Bogojini očetu Jožefu in materi Ani, rojeni Ošlaj. rodil ta “veliki Bogojančar”.

Osnovno šolo je obiskoval v Bogojini, gimnazijo v Murski Soboti in že v tistem času pisal prozo in pesmi ter jih objavljal v dijaškem listu Zarja. Po maturi leta 1940 se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, konec oktobra pa se je prepisal na Visoko bogoslovno šolo v Maribor. Jeseni leta 1941 je kot bogoslovec nadaljeval študij v Sombotelu.

V ozadju njegova podoba kot dolgoletnega murskosoboškega kaplana in župnika.

V duhovnika je bil posvečen 8. decembra 1944 v Sombotelu in najprej služboval v Dokležovju, zatem leta 1945 nekaj mesecev v Dobrovniku, nato pa do leta 1948 kot kaplan v Turnišču. V letih 1948–1969 je bil v Murski Soboti najprej kot kaplan, nato kot župnik in nazadnje kot dekan. Leta 1969 je na željo škofa Maksimilijana Držečnika prišel v Maribor za stolnega vikarja in bil imenovan za stolnega kanonika in kmalu tudi za stolnega prošta, ravnatelja škofijske pisarne ali škofijskega kanclerja. Doktoriral je leta 1976, leta 1980 pa sprejel službo škofovega generalnega vikarja in jo opravljal do leta 2000.

Papež Janez Pavel II. ga je 15. aprila 1983 imenoval za mariborskega pomožnega škofa, 23. maja istega leta pa je bil v škofa tudi posvečen. Škofovsko službo je opravljal za časa škofa Franca Krambergerja, kot član Slovenske škofovske konference je vse do leta 2012 skrbel za področje ekumenizma.

Upokojil se je 18. junija 2009, vendar je ostal na nadškofiji pastoralno aktiven še naprej tudi v obdobju nadškofa Marjana Turnška ter nadškofa Alojzija Cvikla vse do 19. decembra 2016, ko je pri zdrsu v mariborski stolnici nesrečno padel in si zlomil kolk. Po operaciji v mariborskem kliničnem centru se je preselil v Dom starejših občanov Lenart, kjer je od upokojitve leta 2011 že stanoval njegov nekdanji nadrejeni škof Kramberger. Umrl je v domu v starosti 98 let, pokopali so ga v njegovi rojstni vasi Bogojini.

“Škof dr. Jožef Smej je izredna osebnost našega časa, kar potrjujejo ne le njegova dela, temveč tudi nagrade in priznanja, ki jih prejema (častni občan mestne občine Murska Sobota, častni občan občine Moravske Toplice, častni občan mestne občine Maribor, Madžarski zlati križ za zasluge s strani Republike Madžarske, Red za zasluge s strani Republike Slovenije),” so zapisali na spletni strani soboške škofije.

Njegovo delo daleč presega njegovo poklicno in krajevno sfero. Bibliografija njegovih del se iz leta v leto veča in zajema naslove s teološkega, zgodovinskega, jezikovnega, literarnega in še kakšnega področja. Za naš pomurski prostor je škof dr. Jožef Smej še posebej pomemben, saj je npr. ustanovitelj in urednik zbornika Stopinje, ki izhaja od leta 1972. Napisal je več knjig o zgodovini prekmurskih krajev (Bakovci, Satahovci, Bukovnica, Murski Črnci, Lukačevci, Strehovci) in o naših velikih ljudeh (Mikloš Küzmič, dr. Franc Ivanocy, Ivan Baša). Tudi njegova živa beseda še danes mnoge nagovarja in ljudi usmerja k dobremu, lepemu, poštenemu, človeškemu, skratka k temeljnim človeškim vrednotam.

M.Z.