Danes bodo v Gornji Radgoni obeležili 50 let “Mostu prijateljstva”!

Foto: radiozmaj.eu

Na današnji dan, 12. oktobra 1996, sta se slavnostno in ponovno povezali Radgoni. Avstrijska, Bad Radkersburg in takrat jugoslovanska Gornja Radgona. Dogodek slavnostnega odprtja 111 m dolgega 13 m širokega mostu sta s svojo prisotnostjo obeležila Franz Jonas in Josip Broz Tito.

Most, ki je naša pridobitev, naj našo prijateljstvo še poglobi in utrdi

Že takrat je most imel izjemen pomen, še posebej za Slovence (takrat Jugoslovane), ki so živeli na obeh straneh mostu. Nekoč je seveda Radgona bila eno mesto, pred 100 leti pa je bilo ločeno v francoskem mestu Saint Germain in natanko pred 50 leti povezano z mostom prijateljstva.

Tudi danes in v prihodnje bo to most prijateljstva in sodelovanja, tako župana obeh strani mostu

Župan občine Bad Radkersburg, Heinrich Schmidlechner, je za današnjo slovesnost izpostavil, da bo most prijateljstva še naprej povezoval in vabil k sodelovanju. “Po 50 letih bomo praznovali in rekli, da hočemo še več, hočemo postati še bolj eni, saj smo nenazadnje v skupni evropski državi, pa čeprav na eni strani govorimo slovensko na drugi pa nemško, imamo skupne razvojne poti, pa pove župan Občine G. Radgona Stanko Rojko.

Dogodka se bosta danes udeležila tudi minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, dr. Miro Cerar in deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhofer.

Uredništvo