Danes naj bi se nadaljevala rusko-ukrajinska pogajanja zaradi ruske okupacije Ukrajine

Po prvem krogu pogovorov, ki je bil v ponedeljek brez oprijemljivih rezultatov, sta stranki sporočili, da se bosta v prihodnjih dneh ponovno srečali.

Po poročanju ruskih medijev je tiskovni sekretar predsednika Ruske federacije Dmitrij Peskov povedal, da bo ruska delegacija prispela na kraj novega kroga pogajanj danes pozno popoldne. Glavni ruski pogajalec bo Wladimir Medinski, lokacija pogajanj pa še ni znana.

Predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju ukrajinskega medija Zerkalo nedeli pred tem Rusijo pozval, naj pred nadaljevanjem pogajanj prekine ogenj na civilna mesta v Ukrajini.

Prejšnji teden je Moskva začela obsežno invazijo na Ukrajino, ki je povzročila eksplozije v Kijevu in drugih mestih ter na tisoče ljudi nedolžnih prisilila, da so zapustili svoje domove. Ruska dejanja je obsodil ves zahodni politični svet in številni voditelji v svetovnem merilu.

Zahodne države so uvedle ostre sankcije proti Rusiji in nekatere ruske banke izključile iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema SWIFT. Nekatere sankcije veljajo tudi za predsednika Vladimirja Putina, zunanjega ministra Sergeja Lavrova in nekatere ožje sodelavce ruskega vodstva.

Ruski in ukrajinski uradniki so se v ponedeljek srečali na meji med Belorusijo in Ukrajino, vendar pogajanja o premirju niso dosegla preboja.

C. U.