Stroške sprejete novela bomo poravnali davkoplačevalci
Vlada Roberta Goloba je v smeri odpravljanja administrativnih ovir in hitrejšega vodenja postopkov izdaje ter vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi sprejela Novelo o tujcih, ki je bila včeraj objavljena v Uradnem listu RS. Spremembe zakona začnejo veljati naslednji dan po objavi, torej danes

Vlada s tem podaljšuje brezplačne tečaje slovenščine in spoznavanja slovenske družbe za vse kategorije tujcev.

Novela med drugim, določa tudi pogoj znanja slovenskega jezika podaljšanje dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav na vstopni ravni A1 in izdajo dovoljenja za stalno prebivanje za državljane tretjih držav na osnovni ravni A2, kar pa bo stopilo v veljavo šele 27. oktobra, ko bo v postopku podaljšanja dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine potrebno predložiti potrdilo o udeležbi v programu učenja slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe na vstopni ravni.

Potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu znanja slovenskega jezika bo v postopku podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine in v postopku izdaje dovoljenja za stalno prebivanje potrebno predložiti šele od 1. novembra 2024 dalje.

Prejšnja koalicija je marca 2021 sprejela trenutno veljavni zakon o tujcih, ki je zaostril pogoje za bivanje tujcev in za tujca, ki prvič vstopa v državo, uvedel pogoj znanja slovenskega jezika na osnovni ravni, za tiste tujce, ki v Sloveniji prebivajo že več let, pa na zahtevnejši ravni.

Sedanja vlada je pogoje omilila in tako poleg podiranja zaščitnih ograj na meji s Hrvaško tujcem omogoča lažji vstop v Slovenijo.

Opozicija je sprejeti noveli med drugim nasprotovala tudi zaradi negativnih finančnih posledic nasprotovala. “To problematično dogajanje plačujemo državljani, saj po ugotovitvah Računskega sodišča stane slovenske davkoplačevalce vsak ilegalni migrant / azilant kar 1963€ – vsak mesec,” je opozoril poslanec SDS Branko Grims.

M.Z.