Grad bo osvetljen z rumeno/oranžno svetlobo

Vsako leto 10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Obeležitev svetovnega dneva preprečevanja samomora letos že drugič zapored poteka pod geslom “Ustvarjajmo upanje z dejanji”. Geslo je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko tudi naša dejanja, tudi še tako majhna, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje in rešijo življenje.

Zaradi samomora namreč vsako leto po svetu umre več kot 800.000 ljudi, zato predstavlja samomor velik javnozdravstveni problem. Preprečevanje samomora je naloga celotne družbe, zato so pri tem pomembna dejanja vseh nas.

Samomor v pomurski regiji sicer ni med najbolj perečimi problemi, a še tisti, ki se zgodijo so preveč, zato je vsekakor potrebno usmeriti vse napore v preprečevanje samomorov in osveščanje o problematiki.

Za ozaveščanje o samomoru se že nekaj let uporablja rumeno – oranžna pentlja, ki predstavlja simbol zavedanja o problematiki samomora in izkazuje podporo preventivnim aktivnostim.

V ta namen bo danes soboški grad osvetljen v rumeno/oranžno svetlobo.

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota s partnerji že od leta 2019 pripravlja tudi akcijo Kilometri za življenje, v okviru katere skušajo osveščati o problematiki samomora, hkrati pa osveščajo tudi o pomenu telesne dejavnosti, ki je varovalni dejavnik tako za duševno kot tudi telesno zdravje. V okviru akcije med 10. septembrom in 10. oktobrom zbirajo prekolesarjene kilometre v okviru mednarodne akcije “Prekolesarimo svet«. 

M.Z.