Dasnes obeležujemo svetovni dan Romov

Foto: .lendava.si

Ohranjanje svoje kulture in jezika je temeljno poslanstvo, ki ga Romi vsakoletno obeležujejo ob svetovnem dnevu Romov na dan 8.4. Njihov dan je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu.

Letos zaradi pandemije drugačno praznovanje, kljub vsemu pa je prav, da se na Rome, kot enakopravne člane lokalne skupnosti spomnimo in skupaj z njimi počastimo njihov dan.

“V lendavski občini smo ponosni na tukaj živečo romsko skupnost, ki se skupaj z nami trudi integrirati v naše vsakdanje življenje.  Za to se vam iskreno zahvaljujem ter vam sporočam, da tudi danes nismo pozabili na vas. Verjamem, da nam bo trenutna situacija služila tudi v bodoče, da bomo še bolj okrepili sožitje, medsebojno sodelovanje in prepletanje kultur. Tako, da bomo še naprej vzor tistim posameznikom in krajem kjer temu ni tako. V Lendavi »gvorimo kulturo« ne glede na jezik, ki ga uporabljamo in ne glede na vse različnosti, ki nas obdajajo, naj tako ostane tudi v bodoče. Z željo po medsebojnem spoštovanju, enakopravnosti in življenju v miru vam ob vašem prazniku iskreno čestitam in vam želim vse dobro”, pa je ob svetovnem dnevu Romov svoje misli na spletni starni občine delil lendavski župan Janez Magyar.

“Zdaj se pripadniki romske skupnosti zadržujejo predvsem doma, brez ustreznih pogojev za bivanje in brez pitne vode.”, pa je za časopis Delo povedal Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov, ki “cilja” predvsem na romska naselja, kjer ni zagotovljena pitna voda. Pri tem pa lahko pohvalijo marsikateri Pomurski župani, ki so omenjene težave že zdavnaj presegli in vse bolj izenačujejo kvaliteto bivanja Romov z ostalim elom občanov.

Romi so sicer potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stoletjem so se iz Indije selili proti zahodu in se naselili po vsej Evropi. Danes jih po evropskih državah živi približno deset milijonov, v Sloveniji okoli 10 000 in se delijo v tri skupine: prekmurski Romi, ki so prišli z Madžarske, dolenjski s Hrvaške, iz Avstrije pa Romi iz plemena Sintov, je zapisano na spletni strani revija.ognjisce.si.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Kot ljudstvo imajo tudi svojo zastavo: v njej je kolo (veliko se selijo) zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo, oziroma svobodo; imajo tudi svojo himno Dželem, Dželem in so zelo predani glasbi. Posebej ples ima v njihove življenju velik pomen, zelo uveljavljen je trebušni ples.

Uredništvo