Dejan in Urška bi se udarila
Služba za odnose z javnostmi Državnega zbora je vsem poslanskim skupinam posredovala dopis, s katerim poslanke in poslance poziva k sodelovanju v igranem filmu, v katerem bi se skozi boj poslanca in nekdanjega boksarja Dejana Zavca in predsednice DZ mag. Urške Klakočar Zupančič, ponazorilo boj otroških bolnikov z rakom.
V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so nad tem naravnost zgroženi, saj predsednica Državnega zbora izjemno občutljivo temo za bolne otroke z rakom skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore.
“V poslanski skupini SDS cenimo vse dosežke, ki jih je naš poslanski kolega Dejan Zavec, dosegel v boksu, smo pa mnenja, da je tovrsten pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen,” so še zapisali.
Poslanke in poslanci bi lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje in na ta način lajšali življenje staršev z bolnimi otroci.
Prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše je omogočila brezplačno sobivanje
  • enega od staršev ali skrbnikov v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču z bolnim otrokom do vključno 14. leta starosti;
  • z bolnim otrokom do 18. leta starosti oziroma dokler traja roditeljska pravica v primeru težje okvare ali poškodbe možganov ali hrbtenjače, pri kateri je potrebno usposabljanje za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru kronične bolezni ali okvare v času usposabljanja za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru zdravljenja težkega zdravstvenega stanja;
  • ne glede na starost z osebo s posebnimi potrebami, ki potrebuje 24-urno nego in oskrbo, oziroma z osebo s statusom po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.
V poslanski skupini SDS zato pozivajo poslance koalicije in vlado nasploh, da čas za snemanje igranega filma raje namenijo omogočanju ustreznih pogojev v zdravstvu za to, da bi bolni otroci imeli najboljšo možno zdravstveno oskrbo. Obenem se zavezujejo, da bodo vse predloge, ki bodo lajšali življenja bolnih otrok in njihovih staršev, podprli.
Poslanci SDS pobudo glede sodelovanja v filmu, kjer bi bila rdeča nit boksarski ring poslank in poslancev, ocenjujejo kot izjemno nedostojno, predvsem pa povsem brezčutno do vseh bolnih otrok in njihovih staršev. “Pri omenjenem “projektu” ne bomo sodelovali in si bomo raje še naprej prizadevali za spremembe zakonodaje, ki bodo konkretno pomenile pomoč tako bolnim otrokom kot njihovim staršem,” so še zapisali.
M.Z.