Delavci migranti končno do pravične sodbe zoper finančno upravo!

Veliko prehojene poti, opozarjanj, dokazovanj s strokovnjaki s področju finančnega prava…je bilo potrebnih, da je prišlo do pravičnega sodnega epiloga za delavce migrante, ki delajo v Avstriji. Vrhovno sodišče je namreč odločilo v prid delavcem migrantom, je zapisal vir www.rtvslo.si. Vprašanje, ki ga je sodišče obravnavalo je bilo: Ali se pri davčnem zavezancu, ki vloži davčno napoved na podlagi samoprijave, davčna osnova za odmero dohodnine določi enako in pod enakimi pogoji, kot če bi jo oddal v predpisanih rokih?

 

Vrhovno sodišče meni, da DA in je odločilo v prid delavcem migrantom!

Sedaj je jasno, da je dolgotrajno pogovarjanje in pregovarjanje z mlini državne birokracije, kjer je posebno neuklonljivo vlogo odigrala sedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman(in že prej v vlogi državne sekretarke), končno “presekalo” vrhovno sodišče ter odločilo v prid delavcem migrantom. Odločitev vrhovnega sodišča v praksi pomeni, da delavcem migrantom, ki vložijo davčno napoved v obliki samoprijave morajo davčno osnovo enako znižati v višini tistih stroškov, ki so povezani z delom (potni stroški, malica).

Sledi vračilo preveč “pobranega denarja” – davka in to samo zaradi trmastega vstrajanja ministrice “pri svojem”! Morda sledijo še kakšne tožbe zaradi izvršb?

Naj spomnimo, da so predstavniki delavcev migrantov predlagali, da se “sporen” del razhajanj začasno postavi v mirovanje do sodnega epiloga, toda, sedanja ministrica (takrat v vlogi državne sekretarke) je bila nepopustljiva in je trdila, da dela v skladu z zakonodajo. Ta čas je marsikatera družina bila socialno ogrožena, nekatere celo na robu finančnega zloma. “Žrtev trmoglavosti” ministrice in njene ekipe pa je danes že pokojna gospa iz Pomurja, se je govorilo celo med predsatvniki delavcev migrantov.

Bo sedaj ministrica za svojo nepopustljivost in “delo po črki zakona” odgovarjala? Najmanj, kar bi morala storiti je globoko opravičilo vsem prizadetim in takojšen odstop s položaja ministrice – enako pričakujejo predstavniki delavcev migrantov!

Uredništvo