Odpirajo se adventni sejmi, vir: GRAZ.net

Od nedelje, 12. decembra, se na avstrijskem Štajerskem lahko znova odprejo Božični sejmi. Od ponedeljka, 13. decembra, bodo odprte trgovina in ostalo poslovanje. Sem spadajo tudi ponudniki frizerskih storitev, maserji, negovalci stopal in rok.

 

 

Za otroke, mlajše od dvanajst let, ne veljajo omejitve izhoda. Šolarji, starejši od dvanajst let, morajo imeti tako kot v času pouka veljavno potrdilo o opravljenem testu (test PCR vsaj dvakrat na teden), ki  velja za ves teden. Obdobje veljavnosti testov antigena je 48 ur, testov PCR pa 72 ur. Šole ostajajo odprte, otroci pa bodo lahko ostali doma in bodo imeli na voljo gradivo.

vir: GRAZ.net

Za operne in gledališke predstave, koncerte ter kinematografske projekcije je ob uporabi obveznih mask FFP2  zgornja meja obiskovalcev 2000 ljudi za pritrjenih sedeže, brez sedežev pa je v eni sobi lahko največ 25 oseb. Na športnih prireditvah je v primeru pritrjenih sedežev na dogodkih na prostem lahko prisotnih največ 4000 oseb, sicer pa velja omejitev 300 oseb. Za rojstnodnevne, poročne ali božične zabave, kjer ni fiksnih sedežev, velja zgornja meja 25 oseb.

Od petka, 17. decembra, velja na avstrijskem štajerskem tako imenovano pravilo 2G. Zdravilišča se odprejo za cepljene in prebolele goste, odprta so tudi smučišča. Restavracije in lokali so odprti do 23. ure, prepovedano je obratovanje barov, stoječa in nočna gostinska ponudba ter apres ski. Velja obveznost maske FFP2.

9. januarja bo sprejeta odločitev o tem, ali bodo od 10. januarja 2022 naprej lahko odprti tudi nočni lokali. Obveznost maske FFP2 ostaja v veljavi. Ponovno velja najmanjša razdalja (2 m) med osebami, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Maske so obvezne tudi pri potovanju z avtomobilom za osebe, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Maske so sicer obvezne v vseh zaprtih prostorih.

Zaprtje za necepljene ostaja, od 1. februarja 2022 bo cepljenje obvezno.

Necepljeni bodo najverjetneje lahko zapustili svoje domove, ko bodo morali v službo, v trgovino, na banko, na pošto, k zdravniku, v lekarno, na vrsto za testiranje ali cepljenje. Prav tako lahko se lahko družijo s svojimi življenjskimi partnerji in najbližjimi družinskimi člani ter se razgibajo na prostem.

M.Z.