Projekt sofinancira Norveški finančni mehanizem

Dijaki zaključnih letnikov več pomurskih šol so v prostorih Ekonomske šole Murska Sobota včeraj predstavili rezultate svojega dela, potem ko so v preteklih mesecih z mentorji reševali konkretne izzive pomurskih podjetij in s tem krepili svoje kompetence.

Projekt TALENT LAB, ki ga sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 409.945,49€, je namenjen povečanju zaposlitvenih potencialov mladih v Pomurski regiji, saj je brezposelnost mladih v Sloveniji ter potreba po razvitem podpornem okolju največja.

Projektne aktivnosti so osredotočene na krepitev zmogljivosti obstoječega podpornega okoljapovezovanje med izobraževalnimi institucijami in regionalnim gospodarstvom s poudarkom na testiranju praktičnega dela mladih na terenu preko identificiranih strokovnih izzivov s strani podjetij.

Cilji projekta, ki traja od 1. septembra 2022 do 30. aprila 2024, so vzpostavitev trajnostne mentorske sheme storitev za mlade, dvig kompetenc podpornega okolja in reševanje podjetniških izzivov ter vključenost mladih v podjetniške projekte.

V projektu sodelujejo Pomurski tehnološki park (kot vodilni partner), Norveška univerza za znanost in tehnologijo (Norwegian University of Science and Technology; Faculty of Humanities), Univerza v Mariboru (Fakulteta za strojništvo), Ekonomska šola Murska Sobota, Dvojezična srednja šola Lendava, Biotehniška šola Rakičan ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci.

Podjetniške izzive so mladim zastavila podjetja Saubermacher Komunala, AviRings, Komunala Murska Sobota, Kreativne ideje, Splošno ključavničarstvo Teodor Horvat, Terme Lendava, Lek Lendava, Kmetija Cigüt, Društvo za medsosedsko pomoč – Strojni krožek M. Sobota, SeneCura Radenci in Sava Turizem d.d. Zdravilišče Radenci.

Predstavitve rezultatov so se udeležili tudi Minister za kohezijo in regionalni razvoj  Aleksander Jevšek, veleposlanica Kraljevine Norveške na Madžarskem za Slovenijo Trine Skymoen in soboški župan Damjan Anželj, ki so zbrane nagovorili po pozdravu ravnatelja ekonomske šole Darka Petrijana.

M.Z.