Disciplina zadovoljuje pasje potrebe!

Mnogokrat srečam lastnike psov, ko jih njihovi kosmatinci preprosto ignorirajo. Doma so še čisto “OK”, toda vse gre narobe, ko je dražljaj “iz okolja” premočan (drug pes, muca v bližini, tek srne…). Vzrok je jasen, nepravilno postavljanje mej od malega, nedoslednost in z vašim vedenjem “prenos sporočil psu” o vaši nestabilnosti. Rezultat: izguba nadzora nad postavljenimi mejami, izguba voditeljstva.

V enem izmed člankov sem že zapisal, da vedno obstajajo rešitve. Danes bom govoril o eni izmed njih, ki se imenuje disciplina. V osnovi štejem disciplino kot vzpostavljen odnos med vami in psom.

Poglejmo primer uveljavljanje discipline pri psu, ki skoraj vedno pobegne od nas, ko zagleda “svojega kosmatega prijatelja”!

Svojega ljubljenčka boste dali na daljšo vrvico. S tem ste vzpostavili komunikacijo (in varnost), kuža bo pod nadzorom in proces učenja se lahko začne. Dokler se vaš kosmatinec giblje ob vas v mirnem podrejenem stanju (preverite v enem izmed člankov, kaj pomeni mirno podrejeno stanje), mu naklonite pozornost. “Potrdite” ga s priboljškom, večkrat, nepričakovano. Seveda vedno in samo v mirnem podrejenem stanju. Vse drugo JE NAROBE. Ne poskušajte riniti priboljška v njega, ko ni pozoren, dobil ga bo samo takrat, vedno in redno, ko bo pozoren do vašega vodenja– seveda, saj ga vodite kot vodja krdela! Ko se bližate drugemu kosmatincu, skrbno in pozorno iščite tisti trenutek, ko vaš ljubljenček “iz mirnega podrejenega stanja” prehaja na višji energijksi nivo-to je trenutek, ko bo izgubljena komunikacija med vama! Če ga v tem trenutku ne boste uspeli pravočasno z besedo NE (mirno, brez kričanja) zadržati v mirnem podrejenem stanju, morate nemudoma stopiti do njega in ga z “materinim ugrizom” (vaši prsti “simulirajo” mamin ugriz) primete čez vrat ali dregnete v vrat. Vrvica vam služi za to, da vam kuža ne uide oz. da lahko vzpostavite ponovno pravilno komunikacijo med vama. Tisti trenutek, ko ta potrebna disciplina ponovno omogoči komunikacijo med vama (kuža je spet v mirnem podrejenem stanju), takoj uporabite “potrditev” v obliki priboljška, igrače ali vaše posebne naklonjenosti (pohvala, božanje).

Ko se boste podali na odpravljanje neželenega vedenja, naj bo vaš kosmatinec lačen, za “potrditev” želenega vedenja pa uporabite na koščke narezano salamo ali priboljšek, ki ga ima res najraje! Ko bo kuža prvič “ignoriral” dražljaj iz okolice (muca…) ga v trenutku “potrdite” kar s štirimi, petimi kosi. Ne pozabite, pri delu vedno ostanite mirni, preudarni in samozavestni!

Veliko uspeha vam želim.

B.P.