Najbolj bo “švical” Šarec in njegova LMŠ, “izi” za SD, SAB polna denarja, drugi…?

Vir:Nova24TV

Marjan Šarec, najmlajši mandatar v zgodovini Slovenije verjame, da bo kos prevzemu najtežjih nalog. Izbira ministrstva za zdravje (čakalne vrste), ministrstva za javno upravo (plačni sistem), ministrstva za finance (davki, proračun) in ministrtsva za notranje zadeve je zagotovo težava. Ostale stranke so izbrale lažje!

SAB z Alenko Bratušek na kupu denarja kljub le 5% podpore volivcev!

Alenki Bratušek se zagotovo smeje. Izbrala in dobila je ministrstvo za infrastrukturo in ministrstvo za razvoj, strateške projekte in kohezijo. To ji omogoča “sedenje na kupu evropskega in slovenskega denarja” ter nadzor nad njim, zato se zagotovo počuti kot “carica”. Čeprav je na volitvah zbrala pet odstotkov glasov. Delo Bratuškove bo prijetno, saj bo delila denar, to pa ji tlakuje pot, da se še bolj prikupi elitam in podjetjem. Ker je (pri)dobila še Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu lahko rečemo le:”Bratuškova, zmagovalka volitev”!

SD z le 10% do vpliva v šolstvu, vpliva na ustvarjanje javnega mnenja, sodne postopke!

Dejan Židan je vsekakor presenetil. Da se bo usedel na “varen” stolček predsednika DZ, je eno izmed velikih presenečenj tistih, ki ga osebno poznajo. Je res rojen za “izi” varianto ali jo je izbral le, da se več nikomur ne zameri? Izobraževanje vseh generacij in možnost vpliva na prihodnje razmejevanje med zasebnim in javnim je eno izmed področij, kjer SD cilja na nekaj pridobljenih točk v prihodnje. Podobno bo z vodenjem ministrstva za kulturo, kjer si je že “uredil kanale” za vpliv in ustvarjanje javnega mnenja. Tokrat bo delil še denar, kar je lepa popotnica za še močnejše povezave z elitami. Tem elitam pa se “smeje” še naprej, saj vodenje pravosodja s strani SD pomeni ohranjanje privilegijev in “mirno spanje” izbrancem še naprej. “Izi” varianta izbir ministrstev za SD pomeni le pluse stranki v prihodnje.

Erjavec super vladni maratonec in nova molzna krava – in o le s 5% volilnih glasov!

DESUS je s Karlom Erjavcem več kot zadovoljen. Kljub porazu na volitvah “na polno”, je pridobil ministrstvo za obrambo (ki ga bo spet vodil Erjavec) in ministrstvo za kmetijstvo. Obe ministrstvi s polno denarja. Še posebej zanimivo bo spremljati deljenje kmetijskega denarja. Kjer je denar, so tudi interesi!

Cerar kot bivši “lider” vlade s svojo SMC le do vplivnega ministrstva za gospodarstvo, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zunanje zadeve in zbirokratiziranega ministrstva za okolje!

SMC se lahko pohvali le s prevzemom ministrstva za gospodarstvo. Vodenje le tega s strani “že utečenega” Počivalška, pa bo zagotovo zanimivejše zatadi vsevedne Levice! Ministrstvo za okolje, ki ga bo kot popolnoma (z)birokratizirano vodil Cerarjev nagrajenec Jure Leben, pa je itak ves čas v senci ministrstva za infrastrukturo. Tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ni nekakšen izziv, razen, če ministrica vzame za dovolj resno potrebo po odgovorih na demografske, pokojninske in socialne težave. Zunanje ministrstvo je prevzel sam Cerar, zato takšno razmišljanje: Židan je pričakoval zmago in se že videl za premierja – sedaj izbral vodenje DZ, Cerar potihoma upal na zmago in ponovno vodenje parlamenta – kar je tudi povedal na glas (sedaj pristal za zunanjega ministra!).

Imamo torej mnogo zmagovalcev po volitvah in to kljub njihovemu slabemu volilnemu rezultatu. Tako pač je. Imamo pa tudi mnogo poražencev. To so pretežno tisti, ki so si želeli spremembe, tisti, ki so ostali doma in vse več tistih, ki so ugotovili, da so bili prevarani! Ko pa se podamo v branje koalicijske pogodbe, pa bi bilo bolj pametno, da je sploh ne bi začeli brati!

Uredništvo