Evropski odbor bo vlado Roberta Goloba pozval, da ponovno uvede Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja

Danes je Odbor za peticije v Evropskem parlamentu obravnaval slovensko peticijo, ki jo je lansko leto sprožila Evropska poslanka Romana Tomc, skupaj z zgodovinarjem dr. Mitjo Ferencem. Podpisniki peticije pozivajo, da se žrtvam komunističnega nasilja zagotovi pravica do groba in do spomina, tako kot žrtvam ostalih totalitarnih režimov.

Včeraj sta evropska poslanka in dr. Ferenc pojasnila razloge za vložitev peticije. Ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja je naletela na veliko začudenje evropskih poslancev, aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba pa ni prisluhnila argumentom iz protestne izjave in škandalozne odločitve ni preklicala.

Tomčeva je takoj po seji odbora za Radio Ognjišče izrazila zadovoljstvo, da se bo delo nadaljevalo in da bo odbor pozval slovensko vlado, da dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je tako sramotno ukinila, ponovno uvede. Evropski parlament je po besedah Romane Tomc v tem trenutku naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, sedaj pa je na vrsti slovenska vlada.

Dr. Mitja Ferenc je vidno ganjen povedal, da na poti v Bruselj še ni vedel, kaj ga pravzaprav tam čaka. S solzami v očeh je dejal, da ga sočutje evropskih poslancev še vedno preveva ter da se mu je zaupanje v evropske institucije še bolj utrdilo. 

Dr. Mitja Ferenc in dr. Jože Možina (foto: X)

Seje so se poleg Romane Tomc in dr. Ferenca udeležili še poslanka SDS v Državnem zboru RS Alenka Jeraj, novinar in zgodovinar dr. Jože Možina ter član Evropske akademije znanosti in umetnosti, publicist in profesor dr. Boštjan M. Turk.

P. N.