Dovolj nam je, živeti želimo dostojno, človeka vredno!

Včeraj so sindikati najslabše plačanih javnih uslužbencev (J skupina in ostali do 26 plačnega razreda) na shodu pred vladnim poslopjem vladi dali jasno sporočilo: Podpis dogovora ali splošna stavka najslabše plačanih javnih uslužbencev jeseni.

 

Vsi imamo svoje življenje in hočemo ga živeti dostojno, človeka vredno,

je povedal Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije javnega sektorja. Vlada je sicer že lani dala zavezo, da bo popravila plačne razrede najslabše plačani skupini, ker pa je “delala vse povprek”, je najprej popustila pritiskom policistov, sledili pa so zdravniki. Naj tudi spomnimo, da enake plačne pravice (izenačitev primerljivih deovnih mest) pričakujejo še vojaki, ki so svoj protest izrazili s podporo k zbiranju glasov proti Zakonu o drugem tiru, pa so bili pod pritiskom obrambne ministrice Katičeve utišani.

Kdo je v plačni skupini J in ostali najslabše plačani do 26 plačnega razreda?

Med najslabše plačanimi javnimi uslužbenci bomo našli medicinske sestre, pomočnice vzgojiteljic, kuharice, vzdrževalce, hišnike, bolničarje in ostale strokovno administrativne delavce. Samo v plačni skupini J jih je cca. 40.000, kar predstavlja četrtino javnega sektorja. In njihova plača: kar 9000 jih prejema minimalno bruto plačo (804,96 EUR) oz. 604,32 EUR, kamor spadajo vsi, ki so uvrščeni do 16 plačnega razreda.

Vlada pravi, da ima rezerviranih 70 MIO EUR, kar pa ni dovolj za zahteve, ki jih imajo stavkajoči!

Zelo žalostno in neodgovorno za takšen odgovor predstavnika vlade ministra Koprivnikarja po skoraj enem letu sprenevedanja. Dejstvo je, “da se igra s svojimi sodelavci”, ki so uvrščeni od 6 razreda naprej (recimo čistilka, ki prejema plačo 557 EUR bruto ali hišnik z 39 let delovne dobe 733 EUR bruto). Da bi odpravil sramotna plačila najslabše plačani skupini J, je prav, da se osnovni razredi najnižjih plačnih razredov ovrednotijo (dvignejo) za najmanj 2 plačna razreda. Prav toliko so se vsem javnim uslužbencem znižale plače v obdobju 2012-2014!

Vlada, če bi pravočasno in resno izpolnjevali predvolilne obljube, bi sedaj najslabše plačani živeli bolje, kakšno nagradico bi lahko privoščili svojim otrokom, navsezadnje tudi sebi. Toda, ker ste se ukvarjali bolj s sabo in svojimi (ki pa pomanjkanja ne poznajo!) ste pozabili na nujne reforme, ki bodo prenekaterim Slovencem še nekaj časa onemogočali dostojno življenje.

Uredništvo