Predsednik Borut Pahor je danes v predsedniški palači priredil slovesnost ob 30. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije s strani članic Evropske skupnosti in drugih evropskih držav.

V nagovorih je svoje spomine nanizal prvi zunanji minister RS, dr. Dimitrij Rupel, slavnostni govornik je bil aktualni minister dr. Anže Logar. Oba sta opozorila na pomen

Sveti sedež je 13. januarja 1992 med prvimi državami priznal samostojno državo Slovenijo. Priznanje Svetega sedeža je bilo odločilnega pomena tudi za ostala priznanja, ki so temu sledila. Papež Janez Pavel II. je poleg nemškega kanclerja Helmuta Kohla, avstrijskega zunanjega ministra Aloisa Mocka, evropskega komisarja Hansa van den Broeka in nemškega zunanjega ministra Hansa Dietricha Genscherja po mnenju mnogih poznavalcev najbolj zaslužen za priznanje.

Že dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, je Slovenijo priznala sosednja Hrvaška, 30. julija nas je priznala Litva, avgusta Gruzija in Latvija, septembra Estonija, 12. decembra pa Ukrajina.

Kot prva od zahodnih držav je Slovenijo 19. decembra 1991 priznala Islandija, isti dan sta to storili Nemčija in Švedska, a z dodatkom, da bo njun sklep začel veljati 15. januarja 1992. Vatikan je Slovenijo priznal 13. januarja 1992, temu pa so s 15. januarjem sledile še ostale evropske države.

Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja. Združene države Amerike, ki so bile sprva izrazito zadržane do slovenskega osamosvajanja, so samostojnost Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine priznale 7. aprila 1992. Maja 1992 je bila Slovenija sprejeta v Združene narode, 14. maja 1993 pa še v Svet Evrope.

M. Z.