Pučnik bi tudi danes bil razočaran nad Slovenijo

Včeraj je na Trgu republike potekal shod v čast 20. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika. Shod je tokom let iz srečanja nekaj lanov SDS in Pučnikovih sodelavcev prerasel v pravo spominsko slovesnost.

Prisotne je nagovoril Pučnikov tesni sodelavec in njegov naslednik, predsednik Slovenske demokratske stranke, Janez Janša. Dejal je, da Pučnik simbolno in dobesedno sodi v samo središče Slovenije in da bodo trgi slovenskih mest sčasoma imena po nekih namišljenih revolucijah ali zločincih zamenjali z imenovanjem po dr. Jožetu Pučniku.

Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo! je stavek, ki najbolj neposredno označuje Pučnika. “Jožetu Pučniku je šlo za stvar in bil je dovolj pogumen, da se je za to stvar boril tudi takrat, ko je bil čas gluh, ko je bil za to kaznovan in ko je bilo za to praktično za dolgo časa uničeno njegovo življenje in tudi življenje njegove družine. Zelo malo vemo, kaj so morali prestati«, je dejal Janša.

Dandanes  smo priča absurdu, ko je bil z vojaškimi častmi pokopan vodja tajne komunistične policije, za katerega je potrjeno, da je kriv za smrti in ustrahovanja z hudimi posledicami za lastne sodržavljane v času najtemnejših časov slovenske zgodovine. Ob smrti dr. Pučnika njegovega pokopa z vojaškimi častmi takratna Ropova vlada ni dovolila.

Janša je v nadaljevanju primerjal svoj govor s tistim, ki ga je imel ob prvi obletnici Pučnikove smrti. Z žalostjo ugotavlja, da je veliko stvari še vedno enakih. “Veliko stvari je takšnih, zaradi katerih je dr. Pučnik v času samostojne Slovenije, ki je v velikanski meri tudi plod njegove žrtve in njegovih naporov, šel drugič v tujino. Odšel je zaradi razočaranja, ker se tiste sanje, ki smo se jih veselili, ko so bili izrečene njegove zgodovinske besede za Slovenijo gre, enostavno odmikale vsako leto v prihodnost,” je dejal Janša.

“Vesel sem, da sem lahko sodeloval z dr. Pučnikom. Poznal sem njegovo zgodbo, njegovega kritičnega duha, ki se ni zlomil ne pred sodniki, ne v samici, ne v izgnanstvu ali kje drugje. Ker je imel ta mož odločno voljo in jasno vizijo, ker ni mislil samo nase, ampak je mislil na celoto, prihodnost vseh, prihodnosti ni jemal na ideološki način, smo mu zaupali, da je vodil državotvorno podjetje Demosa, ki je zmagal na prvih demokratičnih volitvah po II. svetovni vojni z idejo samostojne Slovenije,” je v nadaljevanju spomnil predsednik VSO Lojze Peterle.

Dr. Pučnik je po Peterletovih besedah vodil Demos kot demokrat, domoljub in vizionar. Vseh šest strank, ki je sodelovalo v Demosu, je imelo namreč enakopravno možnost, da se je izražalo in zastopalo svoje interese. Znamenite besede, ki smo jih slišali danes, si velja zapomniti: Tri Jugoslavije je odneslo, ampak za Slovenijo gre še naprej. Projekt slovenske demokratične preobrazbe ni zaključen. Tega se je zavedal tudi sam ves svoj čas,” je poudaril in dodal, da je nujno, da se misel, da gre še naprej za Slovenijo, goji in da se pomaga izpeljati nedokončano demokratično preobrazbo Slovenije, s tem pa se pomaga Slovenijo pripeljati v ozračje, v kakršnem je nastajala svobodna država.

O dr. Jožetu Pučniku so spregovorili še Branko Grims, Slavko Kmetič, Franc Breznik, Alenka Jeraj, Tone Kuntner in Alenka Helbl pa so z domoljubnim recitalom dogodek še kulturno obogatili.

M.Z.