Število medalj na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu se je zmagi smučarskih skakalcev na tekmi mešanih ekip povečala na tri. Zaenkrat imamo medalje le v tej panogi.

Na tekmi je bila diskvalificirana cela vrsta dobrih skakalk, razlog so po mnenju poljske sodnice Age Baczkowske bili neustrezni dresi.

Pomembno vlogo pri naših skakalcih igra nekdanji dobitnik bronaste ekipne skakalne olimpijske medalje Robert Kranjec, ki skrbi za večino dresov naših zlatih skakalcev in skakalk. Dogajanje je za RTV Slovenija komentiral takole:

“Kar se je zgodilo, je sramota za olimpijske igre in skoke. Da se to dogaja na tekmi mešanih ekip … Morali bi jih opozoriti. To ni dobro za ta šport. Ne strinjam se s tistimi, ki so odgovorni za to. Bolno je, kar se je zgodilo.”

Psiholog, dr. Kristjan Musek Lešnik, je preko twiterja dogajanje na tekmi komentiral z naslednjimi besedami:

“Izjemna tekma. Globok priklon vsem članom mešane skakalne ekipe, trenerjem, serviserjem … Bravo Nika, Timi, Urša, Peter. Da si je na na račun športnikov privoščila življenjsko predstavo, si prisvojila glavno vlogo na tekmi in na tekmo vrgla globoko senco kontrolorka ženskih dresov, je pa ostudno. Ekipa, ki je tako prepričljivo najboljša na svetu, si bi zaslužila, da bi se čez leta še vedno govorilo o tekmi z najbolj prepričljivo zmagovalno ekipo. Ne pa tega, da si bodo v športnih krogih izven Slovenije namesto po izjemnem skakanju naših tekmo zapomnili po osebi, ki je iz igre za medalje izločila štiri izmed petih najboljših ekip.”

Naša četverica je vodila od prvega skoka dalje. Tekmo pa so zaznamovale diskvalifikacije zelo dobrih skakalk in tako so brez enega skoka ostale Japonska, Avstrija in Nemčija, Norveška ekipa pa celo brez dveh. Po vseh izračunih, tudi v primeru veljavnosti vseh skokov, nobena od navedenih ekip ne bi ogrozila slovenskega zlata. Bolj kot odličnih skokov smo se ob koncu tekme veselili uspešnih izidov preverjanja dresov.
C. U.