Drugi tir, še en slabo pripravljen projekt vlade RS?

Javna objava enega najpomembnejših projektov te vlade – drugi tir Koper – Divača, že razburja in deli mnenja javnosti. Spisan Zakon o drugem tiru in zelo kratka javna objava (nekaj dni) le tega, razkrivata “zamegljeno” predstavitev investicije. Bo to še en projekt podoben TEŠ-6, kot opozarja ustanovljena civilna iniciativa in v pisanju na svojem blogu njen član, Jože P. Damjan? V svojem pisanju opozarja na:

  • Investicijska vrednost ni natančno definirana (sklicevanje na predračunsko vrednost!).
  • Finančna konstrukcija ni jasno opredeljena.
  • Obseg virov sredstev za poplačilo obveznosti ni jasno opredeljen.

Navedene osnovne parametre (sestavne dele investicijske dokumentacije) pa zahteva Uredba o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ in velja za vodenje vseh investicij v javno prometno infrastrukturo.

Podobnega mnenja je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je vladnemu predlogu Zakona o drugem tiru že podala  negativno mnenje in opozorila na precejšnja tveganja korupcijskega ravnanja.

Vse navedene potrebne elemente investicije vsebujeta predloga civilne iniciative, ki sta predstavljena v dveh variantah (1-tirna in 2-tirna proga) ter bistveno cenejša od vladnega predloga. Toda, vlada še vedno vstraja pri svojem predlogu, zato “njena” pravna podlaga že “drvi” po podporo v parlament.

Uredništvo