Državni svet glede financiranja zasebnih osnovnih šol vrača žogico!

Foto: fb

Državni svet je včeraj s 17 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. “Starši imajo pravico do izbire in do tega, da vzgajajo otroke v skladu s svojim verskim, filozofskim in drugim nazorom, organiziranje zasebnega šolstva pa, da izboljšuje izobraževalni sistem in bogati družbo v celoti”, je pojasnil Bogomir Vnučec v pobudi odložilnega veta.

Opozorili na “signal” zakonodajno-pravne službe državnega zbora

Državni svetniki so se oprli tudi na opozorilo zakonodajno-pravne službe državnega zbora, ki jo minister Pikalo ni spoštoval in v DZ poslal “majavo” novelo. Ta je opozarjala, da zniževanje obsega javnih sredstev zasebnim šolam, ki izvajajo javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja predstavlja kršitev načela zaupanja v pravo in načela enakosti pred zakonom. Spomnimo, da je Pikalovo novelo ZOFVI podprlo 42 poslancev iz strank SD, Desus, LMŠ, SAB in Levice (poslanci stranke SMC so se glasovanja vzdržali), pri čemer so mnogi poudarili, da se zavedajo potencialne “globlje” neustavnosti, a, da razpada koalicije ne bodo tvegali.

Včeraj so se oglasili tudi starši združeni v civilno iniciativo Združeni starši. Na svojem fb profilu so zapisali:

Za ZDRAVO PAMET

Ljubljana, 15. 7. 2019. Izjava civilne iniciative Združeni starši ob glasovanju o predlogu zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI-L) v Državnem svetu:

?V civilni iniciativi Združeni starši izražamo zadovoljstvo, da so POSLANCI DRŽAVNEGA SVETA s 17 glasovi za in 13 proti izglasovali odložilni veto na ZOFVI-L ter s tem pokazali veliko mero posluha(?) za argumente tako civilne iniciative, kot mnenja vseh pravnih institucij, ki so predlog zakona označile za neustavnega.

ZOFVI-L se VRAČA v odločanje v DRŽAVNI ZBOR, kjer bodo morali predlagatelji za njegovo potrditev zbrati 46❗️glasov poslank in poslancev (absolutna večina). Ob zadnjem glasovanju so jih zbrali 42. Predvidoma bodo o zakonu ponovno odločali v četrtek, ➡️18. 7. 2019.

Ob vsem skupaj pozdravljamo napoved poslanca Gregorja Periča po izglasovanem vetu, ki je v imenu poslanske skupine SMC napovedal, da zakona NE✔️bodo podprli. Tudi ostale koalicijske poslance pozivamo?, da neustavni zakon ZAVRNEJO.

Predlog zakona namreč ne odpravlja krivic, prinaša dodatno ?razslojevanje in onemogoča dostop do nedržavnega dela javne mreže šolskega sistema v Sloveniji. Po nekaterih ocenah pa bi imel lahko negativen vpliv tudi na osnovno ?GLASBENO izobraževanje, ?srednje splošno izobraževanje ter ?poklicno in ?strokovno izobraževanje. Nekatere pereče in ŠKODLJIVE dikcije zakona se prav tako lahko pojavijo v prihajajočem ?ZAKONU O VRTCIH.

Starši si bomo v duhu spoštljivega dialoga prizadevali za več zdrave pameti v slovenski politiki in se zavzemali za DOSTOPNOST do različnih programov šol in vrtcev tudi ZA NAJŠIBKEJŠE, bogatitev vzgoje in izobraževanja ter za celostni razvoj vsakega otroka.

Združeni starši❤️

Ponovno glasovanje bo tako predvidoma že v četrtek na izredni seji DZ, tokrat pa bo koalicija potrebovala tudi poslance iz vrst SMC, saj mora zbrati 46 poslanskih glasov oz. absolutno večino. Iz stranke SMC je že slišati, da tudi (tako kot prvič) po njihovem protiustavnega predloga novele ZOFVI ne bodo podprli.

Uredništvo