Če ne vzamete računa, vas čaka globa

Državni svet je danes z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero je vlada Roberta Goloba ponovno uvedla obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev.

Z novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, ki jo je DZ sprejel prejšnji četrtek, je določeno, da mora zavezanec pri gotovinskem poslovanju za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. V nasprotnem primeru mu grozi globa 40 evrov.

Obveznost izročitve računa potrošnikom je Janševa vlada ukinila januarja lani in z novelo zakona o davku na dodano vrednost določila, da je zavezanec dolžan izročiti račun kupcu le na njegovo zahtevo.

Ivan Simič (foto: Furs.si)

Trenutna vlada je mnenja, da se je od sprejetja novele, ki je ukinila obvezno izročanje računa kupcu za kupljeno blago oziroma prejeto storitev, v nekaterih panogah število davčno potrjenih računov opazno znižalo. Vladni argument za sprejem nesmiselne novele zakona je demantiral nekdanji direktor FURS-a mag. Ivan Simič, ki je dejansko predstavil uradne podatke in zatrdil, da se je “od dneva ukinitve tiskanja računov po Fursu število izdanih računov povečalo in ne zmanjšalo”. 

Podatki kažejo, da se je število izdanih računov v resnici povečalo, kar vlado postavlja na laž. Vse več represivnih ukrepov, ki jih sprejema vlada Roberta Goloba, kaže na paranojo. Želi premier z represivnimi ukrepi državljane ustrahovati, ali pa gre zgolj za nezaupanje?

M.Z.