Pisal je o tragični usodi predvojne judovske skupnosti v svojem rojstnem mestu

V mestnem kinu Kinodvor so minulo sredo podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Nagrado za življenjsko delo je prejel grafični oblikovalec Ranko Novak, nagrade za leto 2023 pa so prejeli še gledališka in filmska igralka Ajda Smrekar, filmska režiserka, scenaristka in montažerka Urška Djukić in prekmurski pisatelj Dušan Šarotar.

Ranko Novak, Urška Djukić, Dušan Šarotar in Ajda Smrekar (foto: ljubljana.si)

Šarotar je prejel nagrado za roman Zvezdna karta, ki se vsebinsko in slogovno navezuje na opus Šarotarjevih literarnih del, v katerih pisatelj pripoveduje o doslej manj znani tragični usodi predvojne judovske skupnosti v svojem rojstnem mestu Murski Soboti in širše v Prekmurju, ob tem pa v preciznem, prožnem in poetičnem slogu spretno izrablja vse potenciale slovenskega jezika.

Kot je v predgovoru k romanu zapisal Janez Pipan, gre za »visoko pesem slovenščine in primer slogovne dovršenosti, kakršnih je malo v slovenski literaturi«, saj se Zvezdna karta izkazuje kot eden od vrhov Šarotarjevega dolgoletnega literarnega ustvarjanja, ki bralce prepričljivo sooča s protagonisti, ne glede na spol in starost zasnovanimi celostno, izvirno in izrazito senzibilno, ob tem pa izkazuje avtorjevo popolno obvladovanje zakonitosti in zmožnosti romaneskne forme.

“Pripoved ob pretanjenem razumevanju človeške psihe zaznamuje tudi ganljiva iskrenost, zasidrana v dejstvu, da Šarotar piše iz samega jedra, od znotraj navzven, pa tudi v raziskovanju številnih arhivov, starih časopisov, pričevanj redkih preživelih in dokumentov iz družinske zapuščine, na katere se je avtor naslanjal ob pisanju,” je še zapisal Pipan.

Dušan Šarotar je z romanom Zvezdna karta nedvomno dodobra utrdil svoj položaj enega vodilnih sodobnih slovenskih literarnih glasov.

M.Z.