𝗗𝗿𝘇̌𝗮𝘃𝗻𝗶 𝘀𝘃𝗲𝘁 𝗶𝘇𝗴𝗹𝗮𝘀𝗼𝘃𝗮𝗹 𝘃𝗲𝘁𝗼 𝗻𝗮 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗹𝗼 𝘇𝗮𝗸𝗼𝗻𝗮 𝗼 𝘇𝗮𝘀̌𝗰̌𝗶𝘁𝗶 𝘇̌𝗶𝘃𝗮𝗹𝗶 𝗶𝗻 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗹𝗼 𝘇𝗮𝗸𝗼𝗻𝗮 𝗼 𝗞𝗚𝗭𝗦

Na zadnji izredni seji Državnega sveta sta bila izglasovana 𝗱𝘃𝗮 𝗼𝗱𝗹𝗼𝘇̌𝗶𝗹𝗻𝗮 𝘃𝗲𝘁𝗮 na zakone s področja kmetijstva. Prvi odložilni veto je bil izglasovan na novelo zakona o zaščiti živali. Državni svetnik in podpredsednik pristojne komisije državnega sveta ter predsednik Sindikata kmetov Slovenije, Anton Medved, je v razpravi izpostavil, da omenjena novela ni uživala širše podpore veterinarske, kmetijske in pravne stroke ter zakonodajno-pravne službe državnega zbora, pravna stroka pa je opozorila, da so nekatere določbe vprašljive celo z ustavnopravnega vidika.

Sprejetje novele zakona o zaščiti živali je direktni napad na slovenskega kmeta in njegove rejne živali. “Kmetje s svojimi živalmi ravnajo nadvse skrbno in v okviru vseh strokovnih predpisov in priporočil, zato je novela v takšni obliki nesprejemljiva in žaljiva. V kolikor bo ob ponovnem glasovanju poslancev novela sprejeta, se bomo obrnili na ustavno presojo,2 je še dejal Medved in nadaljeval, da si kmetje ne morejo dovoliti takšnega nestrokovnega vmešavanja v svoje delo.

“Novela na terenu razburja kmete in mlade odvrača od kmetovanja. Klici, ki jih dnevno prejemamo s terena so zaskrbljujoči in veliko opozorilo vladajoči koaliciji, da se mladi tega več ne grejo. V kolikor se bodo mladi umaknili iz podeželja, bo Slovenija doživela prehransko krizo, kot je še ni bilo,” je situacijo orisal predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

Drugi izglasovani odložilni veto na kmetijsko zakonodajo pa je bil izglasovan na novelo zakona o KGZS. Slednja močno posega v avtonomijo zbornice, saj se z njo omejuje pasivna volilna pravica, kmetom pa se krati pravica do političnega udejstvovanja. “Zaradi nejasnosti bo izvajanje novele zakona praktično neizvedljivo,” so nasprotovanje sprejetju zakona utemeljili v Državnem svetu RS.

M.Z.