Nova možnost pridobivanja neobdavčljivih sredstev za podjetnike

V  poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so pripravili zakon o izvajanju evropske uredbe o ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike. Poslanci v Državnem zboru so včeraj zakon potrdili in s tem malim in srednjim podjetjem omogočili lažji dostop do financiranja iz neobdavčenih virov.

Zakon ureja izvajanje evropske uredbe iz leta 2021, na podlagi katere ponudnik storitev množičnega financiranja upravlja javnosti dostopno digitalno platformo, preko katere je  lažje vzpostaviti stik med potencialnimi vlagatelji in podjetniki, ki želijo na trgu pridobiti finančna sredstva.

Janez Magyar (foto: T.Ž.)

V Sloveniji zagonska, mala in srednja podjetja danes dodatnih virov za financiranje svojih naložb ne pridobivajo prek množičnega financiranja, medtem ko je tovrstno pridobivanje kapitala v tujini uveljavljeno in koristno,” je ob tem dejal pomurski poslanec SDS Janez Magyar. Osebno kot dolgoletni podjetnik pričakuje, da bo sprejem zakona imel ugoden vpliv na gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

Zakon je podprlo 75 poslancev, proti je bil le eden. Po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Saše Jazbec zakon podpira tudi vlada, saj bodo z njim zagotovljene pravne podlage za ustrezno regulacijo in nadzor storitev množičnega financiranja v Sloveniji, posledično pa se bo s tem povečalo zaupanje v platforme za množično financiranje.

M.Z.