Epidemijo lahko ustavimo in obvladamo le s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa.

Z Inšituta Jožef Štefan poročajo, da epidemija upada z razpolovnim časom približno 11 dni. Vrh v bolnišnicah smo mogoče že dosegli oz. ga bomo v naslednjih dneh. Epidemija bo zdaj samo še upadala in prehajala v endemijo, bolj kužna varianta omikrona BA.2 bo to upadanje le nekoliko upočasnila.

Endemija covida bo zaradi sezonske narave širjenja okužb tudi valovala, vendar tako velikih valov v bolnišnicah, kot smo jih imeli med epidemijo, več ne bo.

Naslednji val bo predvidoma v jesensko-zimskem obdobju, kot je značilno tudi za druge kužne respiratorne bolezni.

Hitrost kroženja virusa med endemijo bo odvisna od trajanja imunosti in osnovnega reprodukcijskega števila v novi normalnosti, ki bo, upajmo, kar stara normalnost. Zaradi sezonske narave covida je v poletnem času nekoliko manj, pozimi pa nekoliko več okužb. Večina ljudi tega okuževanja ne bo opazila, le imunski odziv se jim bo osvežil.

Za rizično populacijo bo priporočljivo, da se pred okužbo zaščitijo s cepljenjem, podobno kot pri gripi, in tako zmanjšajo tveganje za hujši potek bolezni.

Če se bo pojavila kakšna nova različica virusa s slabo navzkrižno imunostjo z obstoječimi različicami, se lahko epidemija ponovi, resnost katere bo odvisna od karakteristik nove različice.

Delež različice omikron, ki je zdaj že skoraj 100 %, je hitro naraščal zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od različice delta.

Hitrost prekuževanja je približno 130 tisoč okuženih na teden oz. 6 % prebivalstva na teden. Trenutno je kužen približno vsak 15. prebivalec.

Zasedenost bolnišničnih kapacitet še počasi narašča, medtem ko dnevni sprejem v bolnišnice že stagnira.

C. U.