Madžarski študenti plačujejo za “grehe” Orbana, turškim študentom ni treba plačevati za Erdoganovo početje 

Kot je znano, je EU decembra 2022 za več kot 30 madžarskih inštitucij, vključno z 21 univerzami, zaustavila sredstva iz programov Erasmus+ in Obzorje Evropa, saj naj bi obstajali pomisleki glede avtonomnosti omenjenih inštitucij.

Poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+ dr. Milan Zver je ob nedavnem glasovanju o izvajanju tega programa predlagal amandma, s katerim je pozval k iskanju rešitev, ki bi zagotovile madžarskim študentom, učiteljem in raziskovalcem v celoti izkoristiti omenjeni program in prispevati k širšim ciljem evropskega sodelovanja na področju izobraževanja in raziskav.

Mednarodna publikacija Science|Business je ob tem navedla, da dr. Milan Zver, poročevalec evropskega parlamenta za program Erasmus+, meni, da takšna prepoved kaznuje predvsem madžarske študente, akademike in raziskovalce, ne pa predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.

Trenutno imajo turški študenti popoln dostop do programa Erasmus+, medtem ko nekateri državljani EU sploh nimajo dostopa – in to tisti državljani, ki prihajajo iz Madžarske, države članice EU, ki plačuje davke v proračun EU,” je poslanec dr. Zver komentiral za omenjeno mednarodno publikacijo in nadaljeval: “Odločevalci v EU bi se morali vprašati: zakaj madžarski študenti plačujejo za nekaj, česar je obtožen premier Orban, medtem ko turškim študentom ni treba plačevati za to, kar dela premier Erdogan.”

Dr. Zver je v odgovoru na novinarsko vprašanje novinarja Science|Business spomnil tudi na to, da je potrebno razmišljati o konkretnih rezultatih odločitve iz decembra 2022: “Ali bomo na ta način madžarsko mladino približali Evropski uniji ali jo odrinili stran? Bomo zanetili ogenj za še en scenarij, podoben Brexitu?” “Skoraj na vsaki strani vsakega dokumenta EU o programu Erasmus+ je omenjena “inkluzivnost” tega programa. Razmišljamo o vključevanju vseh, razen celotne madžarske študentske populacije. EU je že večkrat dokazala, da lahko najde ustvarjalne rešitve za vse vrste zapletenih vprašanj, če si to želi,” je še dodal evropski poslanec.

M.Z.