Evro se krepi, bo v prihodnje presenečal še bolj?

Evropsko gospodarstvo se je že dodobra opomoglo, na kar kaže tudi rast evra, ki si je v primerjavi z dolarjem prepoznavno “opomogel”. Vrednost tečaja se mu je namreč spremenila pred dnevi na kar 1,18 in predstavlja v zadnjih dveh letih in pol “presežek” in svojevrstno presenečenje analitikov, ki so svoje napovedi ob začetku leta postavili precej nižje!

H krepitvi prispevala krepitev gospodarstva in politična stabilnost!

Ključno, da si je evro tako “opomogel” so seveda poslovni rezultati družb in politična stabilnost EU držav, ki so jo prinesle tudi volitve v nekaterih “ključnih” evropskih državah. Že objavljeni rezultati podjetij, ki predstavljajo kar 70% vseh, na podlagi katerih se  pripravljajo napovedi tečaja, so namreč odlični. Podjetja v povprečju izkazujejo rast dobičkov za kar 10,2% in rast prihodkov za kar 5,7%, je zapisal vir v časopisu Finance.  Rezultati kažejo tudi na to, kako “mimo” so (lahko) bile napovedi analitikov še v začetku leta.

Dobre napovedi v prihodnje-dodatna krepitev evra?

Eurostat je svoje dobre napovedi že posredoval naprej in ustvaril odlično klimo za spodbujanje gospodarstva v naprej. Podatek o rasti BDP-ja tudi v drugem četrtletju za kar 0,6% in na medletni rasti za kar 2,1% pa predstavlja nova ugibanja, kako močno se lahko evro še okrepi.

Uredništvo