Weber pozval Jourovo, da ukrepa

“Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik EPP Manfred Weber se zgražata. Zgražajo se tudi kolegi poslanci, ki težko verjamejo, da je takšen brutalen politični prevzem RTV v demokraciji sploh možen,” je na socialnem omrežju zapisala slovenska poslanka Evropske ljudske stranke Romana Tomc po tem, ko je v razpravi opozorila na dogajanje na RTV Slovenija.

“Na t.i. neodvisne institucije v Sloveniji se ne gre zanašati, zato je internacionalizacija nujna. Premika se počasi, vendar zanesljivo. Naše srečanje, kjer sicer razpravljamo tudi o strateških zadevah pred prihajajočimi volitvami, je bilo znova priložnost, da jih seznanim z najnovejšimi dogodki. Tudi o tem, kaj se je zgodilo Valentini Plaskan,” je dodala Tomčeva.

“Po popolnem političnem prevzemu RTV Slovenija, za katerega ste odgovorni tudi vi,” je nagovorila Vero Jourovo, Sophie in ‘t Veld in Dunjo Mijatović,ker ste vedeli, vendar kljub temu niste ukrepali, se temeljita čistka nadaljuje po začrtani poti. Letijo glave direktorjev, urednikov in novinarjev, ki niso trdno na liniji ekstremne levice in trenutne oblasti,” je nadaljevala Romana Tomc.

Doslej so bili po hitrem postopku odstranjeni generalni direktor RTV,  direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa in urednik spletnega portala. Po napovedih zagovornikov tega početja sledijo tudi ukinitve oddaj, ki kritično obravnavajo delo Vlade Roberta Goloba, ter tistih, v katerih odkrivajo zločine komunizma. “Kako boste zaščitili svobodo medijev, o kateri toliko govorite? Boste tudi tokrat tiho,” je člane Evropske komisije in evropske poslance vprašala Romana Tomc.

Na njeno opozorilo se je najprej odzval predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber, ki je zapisal: V demokraciji je pluralnost medijev prednost in ne grožnja! V slovenski nacionalni radioteleviziji so čez noč odpustili novinarje, urednike in direktorje,” in opozoril, da je dogajanje na RTV Slovenija zaskrbljujoče. Vero Jourovo je pozval, da takoj ukrepa.

Bivši predsednik programskega sveta Peter Gregorčič, ki ga je Golobova vlada nezakonito razrešila, se je danes evropskim poslancem Milanu Zveru, Romani Tomc, Francu Bogoviču in Manfredu Webru zahvalil za opozorila, ki so jih poslali evropskim institucijam. “Javna in mednarodna opozorila so bila potrebna, da je danes Evropska komisija končno potrdila prejem moje pritožbe o kršitvi prava EU s strani Vlade RS in Ustavnega sodišča v zadevi RTV Slovenija.

Bojan-Požar (foto: Nova24.si)

Novinar in politični analitik Bojan Požar ob tem ugotavlja, da je tokrat slovenski politični desnici prvič uspelo v Evropi učinkoviti opozoriti na početje slovenske levice, kar le-ta počne vedno, ko vlado vodi SDS. Ob tem dodaja, da si zato pri izgonu političnega pluralizma z RTV Slovenija izmišljujejo fiktivne zločine, ki da so jih trpeli. Večer v prispevku omenja tudi Bojana Požarja, ki je pronicljiv kritik dela režimskih novinarjev, a z dogajanjem na RTV Slovenija nima prav nič.  “n so zdaj zato opravičeni do najbolj nagravžnega znašanja nad popolnoma nedolžnimi, pretežno mlajšimi kolegi, ki so krivi le, da drugače mislijo …,” dodaja Požar.

M.Z.