Evroposlanec dr. Milan Zver odličen sogovornik mladim na včerajšnji debati v Ekonomski šoli Murska Sobota!

S himno Republike Slovenije, nato Evropske unije, je Ekonomska šola Murska Sobota “popeljala” mlade v javno debato z evroposlancem dr. Milanom Zverom na temo “Aktivno državljanstvo – moja prihodnost”. Tako je pomen domoljublja in aktivnega državljanstva ter odprtost do priložnosti, ki jo mladim ponuja praksa v sklopu programa ERASMUS+ v tujini bil še “bližji”.

dr. Milan Zver, kot sedanji evropski poslanec povabljen v dvojni vlogi; pred točno desetimi leti kot minister za šolstvo in šport odprl vrata novih prostorov Ekonomske šole MS, sedaj z visoko funkcijo poročevalca Evropskega parlamenta programa ERASMUS+

Ravnatelj Darko Petrijan, slušatelje javne debate spomni, da je dr. Milan Zver pred točno desetimi leti svečano predal novo Ekonomsko šolo svojemu namenu. Takrat se spomni, jo je obiskovalo 584 dijakov, danes le 246. Program ERASMUS+ je program, katero praktično znanje v tujini je od leta 2013 (od tega leta EŠ sodeluje v programu) izkusilo že kar 78 dijakov EŠ, kot pa je povedal dr. Zver, pa bo do leta 2020 na voljo kar 4 MIO EUR. Sicer pa so v sklopu tega programa dijaki obiskali različne države in sicer Prago, Portugalsko, Malto, ZK Velike Britanije, Nemčijo in Španijo. Pridobivali so znanja iz spletnega marketinga, start-upov, elektronskega poslovanja ipd. ter s tem pridobili dodatne kompetence, ki jim ponujajo pomembno dodano vrednost pozneje pri iskanju službe.

ERASMUS+, uveljavljena, kar 31 let stara in odlično sprejeta blagovna znamka EU!

Kot je povedal dr. Zver, se je program ERASMUS+ “prijel” tako med mladimi, kot tudi med javnostjo, ostalimi deležniki in tudi politiki. spomni, da je s t.i BREXITOM v proračunu EU manj denarja, kljub temu pa se ohranja enak delež denarja za program ERASMUS+. Za države članice EU ter tudi RS program prinaša pomembne prednosti, saj je dokazano, da se udeleženci prakse v tujini pozneje lažje zaposlijo, pridobijo pomembne prednostne kompetence in so celo aktivnejši volivci oz. aktivnejši državljani.

Sicer pa so v sklopu debate dijaki Evroposlanca dr. Milana Zvera povprašali še o varnosti v državah članicah, težavah nezakonitih migracij, prihodnosti EURA, suženjstvu sodobnega časa ipd.

Poleg kramljanja mladih z dr. Milanom Zverom, pa so slušatelji v sklopu kulturnega programa lahko uživali še ob odlično izvedeni glasbeni točki dijakinje Nine (zapela je skladbo “Milijon in ena zvezda” pevke Klare Jazbec), dodano vrednost pa je predstavljal tudi kratek film vtisov prakse v tujini, ki so ga posneli kar udeleženci sami.

Uredništvo