Na konkretne odgovore von der Leynove še čakamo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v Evropskem parlamentu v Strasbourgu spregovorila o stanju v Uniji. V nagovoru se je zavzela za sklic nove evropske konvencije, spregovorila je o vojni v Ukrajini in tudi o stanju na področjih energentov. Glede migracij si želi solidarnosti med članicami Unije, napovedala je ukrepe za zaščito demokracije v EU ter boj proti dezinformacijam. Poudarila je tudi namero za okrepitev naložb v izobraževanje in strokovno izpopolnjevanje, da se zmanjša razkorak med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela EU.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je pozdravil dejstvo, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen vojni v Ukrajini namenila dolg uvodni del v svoji oceni stanja v Uniji. Ni pustila niti kančka dvoma v vsestransko podporo Ukrajini. Med drugim je omenila, da je “pogum” z Ukrajino dobil novo ime.

»Pomembno se mi  zdi tudi priznanje napake, da EU ni že prej bolj prisluhnila neposrednim sosedam Rusije, ki so opozarjale na nevarnosti Putinovega režima,« je dejal dr. Zver. Predsednica Evropske  komisije je poudarila nujnost, da se znebimo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Ta proces, vključno z diverzifikacijo virov, teče v zavezništvu zelo dobro.

Predsednica je tudi podčrtala, da je treba dodatno obdavčiti podjetja, ki proizvajajo energijo in ta hip kujejo ogromne dobičke na račun nekajkrat povečanih cen, kar je še posebej udarilo mala in srednja podjetja.

V torek je slovenska vladna koalicija namreč zavrnila enega najbolj smiselnih predlogov, ki bi porezal dobičke elektro oligarhov in zmanjšal visoke cene elektrike, ki jih plačujejo slovenski potrošniki, že naslednji dan pa je za podoben predlog v svojem nagovoru predsednica Evropske komisije prejela bučen aplavz.

»Ustrezen ukrep za spremembo formule izračuna cene električne energije je Evropski komisiji predložilo že slovensko predsedstvo EU v lanskem letu. Evropska komisija je najprej obljubila, da bo to uredila do maja, a se to ni zgodilo. Prav bi bilo, da bi predsednica pojasnila to zamudo,« je ocenil dr. Zver in dodal, da je predsednica vseeno poudarila, da se bo Evropa poslej močneje zoperstavila negativnim pojavom v globalnem merilu, a da bo še naprej odkrivala nova obzorja, nove globalne rešitve.

vir: EPP

»Bolj kot to, menim, bi bilo pomembno, da se Unija posveti konkretnim izzivom časa, ki ga živimo, npr. kako utrditi položaj v svetu,« je izpostavil evropski poslanec, ki obenem ugotavlja tudi, da z nagovorom predsednice Evropske komisije »nismo dobili odgovora, kako bomo prebrodili mrzlo zimo, kako se bomo ognili lakoti, ki stari celini grozi po več kot šestdesetih letih.«

»Cena hrane strmo narašča, a Evropska komisija še vedno podpira reformo skupne kmetijske politike, ki predpostavlja celo zmanjšanje kmetijske proizvodnje, bojda zaradi ekoloških razlogov. Prav bi bilo, da bi predsednica Evropske komisije o tem iskreno spregovorila,« je zaključil dr. Milan Zver.

M.Z.