Tradicionalna povorka z nekaj več kot 40 skupinami

Letošnji Festival Vinarium so sklenili z že 43. Lendavsko trgatvijo. Tradicionalna etnološka prireditev je v Lendavo pritegnila številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali povorko v starem mestnem jedru, na kateri se je predstavilo nekaj več kot štirideset skupin.

Dopoldanska povorka, ki jo je s pozdravom otvoril podžupan v funkcij župana Ivan Koncut, je potekala v krasnem vremenu in ponovno napolnila lendavsko staro mestno jedro. Malo čez enajsto uro je več kot štiri tisoč obiskovalcev dočakalo začetek povorke, v kateri je nastopilo 43 skupin z več kot 300 nastopajočimi. Med njimi niso manjkale skupine vinskih vitezov, mažoretke, glasbeniki ter seveda vozovi, ki so v nekaj manj kot uri in pol trajajočem mimohodu skozi mestno jedro predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske in Slovenije. Povorke se je udeležila tudi 3. vinska kraljica občine Starše Anja Kelc.

Lendavski konjeniki (foto: lendava.si)

V Letošnji povorki s prikazom šeg, navad in aktivnosti preteklega in današnjega časa se je predstavilo 8 krajevnih skupnosti in 12 društev. Na vozovih, ki so običajno vrhunec povorke, so na zabaven in inovativen, a hkrati tradicionalen način predstavili kulturo in navade krajev.

Letošnja Lendavska trgatev je ponudila tudi animacijski program za otroke na Pravljičnem dvorišču (dvorišče Knjižnice Lendava) ter folklorni festival na osrednjem odru ob kulinarični ponudbi, kjer je za popoldansko zabavo skrbel ansambel Spev. Za večerni glasbeni zaključek in dobro zabavo pa so zvečer poskrbeli še Peter’s Pan Band in skupina Kingstoni.

 

Festival Vinarium je obogatil poznopoletno dogajanje in v lendavsko središče v teh dneh privabil veliko število ljudi. Zelo lep obisk so beležili na Bogračfestu in Lendavski trgatvi, tudi etno večeri na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane so bili lepo obiskani.

To nedeljo pa vabijo na koncert Prekmurske godbe Bakovci, ki bo ob 16:00 uri na Letnem odru gledališke in koncertne dvorane v Lendavi.

M.Z.