Na grajskem dvorišču v Lendavi se bo med 5. in 7. avgustom odvijal butični filmski festival Bograč kratkih filmov. Kulturno umetniško društvo Lavina vabi na tri večere jagodnega izbora kratkih filmov domače in mednarodne produkcije.

Po premierni izvedbi leta 2020 se Bograč kratkih filmov v mesto vrača s svežnjem kratkometražnih filmov po izboru idejnega in programskega vodje festivala, lendavskega režiserja Árona Horvátha Botke. V Lendavi, ki je nekoč kino že imela, primenjkuje kakovostne filmske vsebine in to vrzel organizatorji dogodka prepoznavajo kot priložnost, da lokalnemu prebivalstvu približajo odlične produkcije mlade generacije filmarjev iz Slovenije in drugod.

Letos so na programu, ki se vsak večer prične ob 21. uri, filmi Izhod v sili (r. Vladimir Tagić), Babičino seksualno življenje (r. Urška Djukić), Tempelj (r. Murat Ugurlu), Razglednice s konca sveta (r. Konstantinos Antonopoulos), Najtoplejši dnevi poletja(r. Maša Šarović), Nevihta (r. Anton Martin Emeršič), Vagabond (r. Dominik Enzi), Zbiratelji (r. Mia Martinović) in zadnja dva kratka filma Árona Horvátha Sčasoma ter Delčki.

Program projekcij bodo obogatili pogovori z ustvarjalci predvajanih filmov. Letos bodo Lendavo obiskali turški režiser Murat Ugurlu, ki je filmsko režijo doštudiral na priznani poljski filmski šoli v Lodžu, avstrijski režiser Dominik Enzi, ki trenutno ustvarja na Dunaju ter ustvarjalci slovenskega filma Nevihta, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Temporama.

M.Z.