Franc Grobnik z “zlatim” bučnim oljem v letu 2020 ponos občine Apače

Franc Grobnik iz Apač prideluje domače neoporečno bučno olje. Toda, njegova strast do kmetovanja in pridelave kakovostnih pridelkov, so se mu obrestovala. Njegovo bučno olje je “nosilo” srebrno medaljo z zaščitnim znakom slovenskega porekla, integrirana predelava (kontrolirana predelava), za leto 2020 pa je njegovo bučno olje postalo “zlato”.

Francovo bučno olje se ponaša za leto 2020 z zlato medaljo, zaščitnim znakom slovenskega porekla

Bučno olje, ki ni rafinirano, ohrani bogastvo vitaminov, mineralnih snovi in barvil, ki dajejo bučnemu olju temno zeleno barvo in izjemno aromo, pove Franc Grobnik in razloži, zakaj so hladno stiskana olja bistveno bolj zdrava.

Postopek hladnega stiskanja je popolnoma drugačen

Pri hladnem stiskanju se semena ne obdelujejo, torej ni mletja, ni mešanja, ni segrevanja ali praženja, temveč se s posebno stiskalnico iz celega semena olje samo iztisne. Temperatura, ki pri tem postopku nastaja zaradi pritiska, pa v trenutku, ko semena stiskamo, ne presega 40°C. Tako pridelano olje nima značilnosti toplo stiskanega olja, temveč je svetlejše barve, ni tako gosto, vonja skoraj nima oz. je zelo nežen, okus pa je prav tako zelo blag. Pri uživanju slednjega imamo občutek, kot da bi jedli surova bučna semena. Pri postopku hladnega stiskanja je tudi izkoristek bistveno manjši, saj potrebujemo za 1l olja, vsaj 6 kg bučnih semen. Ta olja so seveda neprimerno bolj zdrava, saj se zaradi nižje temperature obdelave ohrani večina zdravilnih snovi, vitaminov in mineralov, ki so v samih semenih, pa zaključi gospod Franc.

Ta olja so seveda neprimerno bolj zdrava, saj se zaradi nižje temperature obdelave ohrani večina zdravilnih snovi, vitaminov in mineralov, ki so v samih semenih, pa zaključi gospod Franc

Uredništvo