“Fstani se Micika, zbüdi še Frončeka dela se beli den”, tako zaključi g. Širovnik z obujanjem preteklosti, da Ljutomer ne bi smel “pasti” v pokrajino Pomurje!

Foto: Širovnik

Gospod Širovnik ob novem predlogu sestave pokrajin v Sloveniji osvešča Prleke, da ti nikakor ne bi smeli biti sestavni del Pomurja. Spomni na besede Jakoba Radoslava Razlaga (slovenski pisatelj, pesnik in politik, deželni glavar Kranjske), ki je pred 150. leti na 1.Slovenskem taboru v Ljutomeru dejal: “Ni naključje, da je 1.slovenski tabor v narodno prebujenem Ljutomeru, saj je bilo slovensko ljudstvo na ŠTAJERSKEM bolj kot v drugih slovenskih pokrajinah izpostavljeno raznoradovalnemu pritisku in je močnejše občutilo breme gospodarske in socialne neenakosti. 

Kaj bi na to rekli naši zavedni Prleki, se sprašuje Širovnik

Kaj bi na predlog, da so Ljutomer, Radenci in Gornja Radgona sestavni del pokrajine Pomurje in ne Štajerske, povedali zavedni Prleki, se sprašuje Širovnik. Matija Prelog, Jakob Radoslav Razlag, Božidar Raič, Anton Klemenčič, Jakob Ploj, Ivan Kukovec, Valentin Zarnik, Matija Zemljič, Ivan Dragutin Huber, Dr.Fran Miklošič in nenazadnje Dr. Anton Trstenjak, ki je večkrat javno omenjal pomen Prlekije in Štajerske, ter domovine Slovenije…

Dragi Ljutomerčani, stalno ste bili del Štajerske

“Dragi Ljutomerčani, stalno ste bili po vseh zgodovinskih dokumentih del Štajerske, to so ponosno trdili zgoraj omenjeni zavedni predniki, zato je smešno da sedanji rod, sedaj ko je možnost, ne naredi nič glede ustanovitve skupne Prleške pokrajine.Še bolj čudno pa je to, da se boste kar samoiniciativno rajši priključili pod Prekmurje…in se celo obremenjujete z vprašanji kam je bližje iti v bolnice v MS itd.; niste pa toliko iniciativni da bi lahko v Ljutomeru uvedli mali urgentni center, če je to glavni problem razprave kaj narediti ko zboliš. Če bi se pogovarjali kaj narediti ZDRAV, bi bilo mnogo bolj produktivno…

Fstani se Micika, zbüdi še Frončeka dela se beli den

Upamo ke nam Lotmeržani pa Radgona nete pobegnoli v Prekmurje;)). Ormožani imamo z vami športno kulturno povezovanje, upamo tudi, da bomo tudi v skupni pokrajini, saj le tako povezani lažje skupaj udejanjamo cilje in projekte.

In zaključi: Fstani se Micika, zbüdi še Frončeka dela se beli den!

Uredništvo