Prikazali so aktivnosti zaščite in reševanja

Minulo soboto je na parkirišču tovarne Planika v Turnišču v organizaciji Gasilske zveze Turnišče potekal dogodek Gasilski dan v Turnišču. Širši javnosti so gasilska društva Turnišče, Renkovci, Nedelica in Gomilica predstavila aktivnosti v primeru zaščite in reševanja v primeru požarov in drugih nesreč. Sodelovali so še policija, slovenska vojska in reševalci iz Zdravstvenega doma Murska Sobota, ki so prikazali oživljanje ponesrečenca ob zastoju srca.

S specialnim tehničnim vozilom so sodelovali tudi gasilci PGD Murska Sobota z 18 metrskim avtodvigalom, predstavili so tudi električno vozilo in ukrepanje pri požaru. Zavod Reševalni pas je izvedel prikaz tehničnega reševanje ob prometni nesreči, kjer so sodelovali gasilci reševalci iz Poklicne industrijske enote Nafta Lendava in reševalci iz Zdravstvenega doma Lendava.

 

V sklopu gasilskega dneva so za občane izvedli tudi servis gasilnih aparatov. Poklicni gasilec, zaposlen v poklicni gasilski enoti Nafta Lendava in član PGD Turnišče Dejan Vinčec, je prikazal gašenje naftnih derivatov z gasilnim aparatom na prah.

Vse zbrane gasilce iz Gasilske zveze Turnišče so nagovorili poveljnik Gasilske zveze Turnišče Dušan Majcen, predsednik Gasilske zveze Turnišče Alojz Vuk, regijski gasilski poveljnik za Pomurje Dušan Utroša, poveljnik Štaba Civilne zaščite občine Turnišče Milan Horvat in župan občine Turnišče Borut Horvat, ki so se gasilcem zahvalili, da so na enem mestu predstavili vozila in opremo za zaščito in reševanje.

Zahvalili so se jim, da so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, na gasilski olimpijadi v Celju in na regijskem izbirnem gasilskem tekmovanju za memorial Matevža Haceta v Murski Soboti. Ob tej priložnosti je Gasilska zveza Turnišče za minulo opravljeno delo podelila gasilsko odlikovanje Gregorju Škergetu in Patriku Žižku.

M.Z.