Marija Kiraly in župan Občine Lendava Janez Magyar, vir: lendava.si

Prva obiskovalca razstave sta bila Marija Kiraly in župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je pobudnik serije razstav. Z njimi predstavljamo domače ustvarjalce in izjemne posameznike. Tokrat sta to zakonca Kiraly.

Vodilo, ki sta mu sledila Marija in Ludvik Kiraly, je v njuno prenovljeno zidanico iz leta 1875 privabila tako domačine, kot naključne popotnike. Obiskale so jo tudi najvidnejše osebnosti iz sveta politike, estrade in gospodarstva.

 

Vsak gost si zasluži le najboljše, vir: lendava.si

Marija in Ludvik Kiraly sta drugo polovica življenja posvetila kulinariki in vinogradništvu. Privabila sta številne goste, ki jih je očarala njuna slikovita zidanica v Čentibi pri Lendavi. Očarljiv ambient, odlična domača hrana in prijazna gostitelja sta ustvarila spomine, ki so v obliki fotografij, priznanj in posvetil krasili stene njune zidanice. Ovdovela gospa Marija je zidanico leta 2020 prodala. Da spomini na zanimive ljudi in zgodbe ter številne nagrade, ki sta jih prejela, ne bi utonili v pozabo, se je Občina Lendava odločila, da jih razstavi  v kupoli stolpa Vinarium.

Razstava gastronomske zgodbe zakoncev Kiraly na stolpu Vinarium bo zaključila leto, ko je Slovenija nosila naziv Evropske gastronomske regije. V Lendavi so jo obogatili s kakovostnimi izdajami brošur in vodnikov lokalnih ponudnikov domače hrane in pijač. Izdali so tudi novo številko publikacije Meni-vsi okusi Lendave, katere del je tudi zgodba Jedi iz grofičine kuhinje. Razstava bo na ogled do aprila naslednjega leta.

vir.: Občina Lendava – Lendva Község

M. Z.