Gibanje, temelj za vodljivega psa

Drži, naš kosmatinec potrebuje gibanje in to vsak dan. Če tega časa nimamo, je bolje, da si tudi psa ne omislimo. Gibanje pa ni prosto sprehajanje s psom (in po volji kosmatinca) ampak usmerjeno, disciplinirano vodenje psa “Kot krdelo”. Gibanje je torej delo, je učenje, zato pozorno sledite napotkom za pravilno gibanje!

 

Gibanje naj traja cca. eno uro. Začnemo ga s premikanjem, kot to počne krdelo, ko gre lovit in sicer:

  • V mirnem, podrejenem položaju (pes je popolnoma predan, ne skače, ne laja, ne prosjači…) kosmatincu nadenemo ovratnico in se podamo na sprehod. Pazimo, da vedno prvi zapustimo prostor (hiše ali boksa), nato hodimo tik pred njim. Kuža ne sme ovohavati terena, se zaustavljati, se posvečati mimoidočim…Za vsako napako ga opozorimo z “NE” (mirnim in ne preglasnim oz. rahlim kratkim potegom povodca), za vsako želeno vedenje ga pohvalimo, lahko ga tudi “potrdimo” s priboljškom. Po cca. 15 minutah mirnega, podrejenega gibanja sledi:
  • Nagrada, kjer psa izpustimo (tam, kjer to lahko in bo varen), da ovohava, “označuje teren”, raziskuje…Mi se gibljemo počasi naprej (nikar ne hodite za njim ali ga čakate na mestu!) Ta nagrada naj traja cca. 10 minut. Sledi:
  • Ponovitev mirnega, podrejenega gibanja kot krdelo, ki naj traja novih 15 minut, nato sledi nagrada ovohavanja, raziskovanja …cca. 10 minut.
  • Zaključimo z gibanjem, “Kot krdelo”, po 15 minutah novega gibanja prihajamo domov, prvi stopimo na parcelo skozi vrata (doma ali boksa), kosmatinca damo v čakanje, najbolje v položaj “Prostor”. V tem mirnem “stanju” naj ostane, saj sledi “ritual” hranjenja. Do hrane bo prišel le, če bo v mirnem podrejenem stanju počakal (vstrajajte pri tem iz dneva v dan!).

Veliko potrpežljivosti pri treniranju “Gibanja”,

B.P.