Svoje delo zagovarjala brez argumentov

Po sinočnjem glasovanju v državnem zboru je videti, da interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh iz Stranke Svoboda (SS) koalicije ni združila, pač pa je v njej zasejala še dodaten dvom. Za razrešitev ministrice je glasovalo 31 poslancev SDS, NSi in nekdanja poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, proti razrešitvi Stojmenove Duh pa je glasovalo le 42 poslancev. Na dvom v trdnost koalicije tako kaže podatek, da sta ministrico podprla le 2 poslanca SD, poslanci Levice pa so se glasovanja vzdržali.

Svoje slabo delo je v svojem zagovarjala z besedami, da naj bi bile ženske v politiki za marsikoga moteče. “Sama nosim še dodatni nahrbtnik, sem tujka, migrantka, čefurka, po vaše,” je dejala Stojmenova Duh.

Na njene trditve se je odzval politični analitik Miran Videtič, ki je na socialnem omrežju zapisal, da dežela, ki je dala zatočišče več kot 70.000 beguncem iz Bosne in Hercegovine in kjer so bile zmage Tine Maze (ženske), Petre Majdič (ženske), pokojnega Roka Petrovića (kao čefurja), Luke Dončića (kao čefurja), Zlatka Zahovića (kao čefurja) skoraj da nacionalni praznik, včeraj dobila novo etiketo! Etiketo grozljive dežele!

“To je tista arogantna ministrica, ki za razliko od Tine, Petre, Luke, Roka ali Zlatka zapravlja naš denar, kot da ji pripada (hoteli, potovanja, oprema,…) in ki nima pojma, kaj mora delati kot ministrica,” je zgroženo ugotavljal Videtič.

Da navedbe ministrice ne držijo, je v razpravi podkrepila tudi poslanska skupina SDS, saj je ministrica s svojim neodgovornim ravnanjem povzročila sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov.

Doslej je ministrstvo razdelilo zgolj 39 od lani kupljenih 13.000 računalnikov. Računalniki se nahajajo v skladišču v Logatcu, kdo je bil prodajalec oz. od koga so kupili računalnike za skoraj 6,5 milijona evrov, pa tudi po včerajšnji razpravi v državnem zboru ni znano.

Emilija Stojmenov Duh je do volitev 2022 bila javnosti neznana mlada raziskovalka. Na listi stranke SD je na območju Maribora kandidirala za poslanko, a v DZ ni bila izvoljena, saj je dobila le 781 glasov. Po tem je skočila v že takrat izpraznjen Golobov bazen in tako zaradi kritike vlade Janeza Janše postala ministrica njegove SS.

M.Z.