Podržavljanje spominja na neke druge čase
Robert Golob
je v državnem zboru napovedal, da bi lahko država nacionalizirala katero od energetskih podjetij.

Včeraj popoldne so člani skupščine družbe Geoplin razrešili direktorico Vanjo Lombar, na njeno mesto pa imenovali dosedanjega prokurista Aleša Zupančiča. Razloga za razrešitev v sporočilu za javnost niso navedli, vsekakor pa je sklep skupščine marsikoga presenetil.

Do zamenjave Lombarjeve je prišlo kljub temu, da ji je uspelo nadomestiti dobavo ruskega plina s plinom iz Alžirije. Marca letos je Lombarjeva s takratnim zunanjim ministrom in sedanjim kandidatom za predsednika republike Anžetom Logarjem potovala v Alžir. Slovenija je tam obnovila pogodbo s tamkajšnjim plinskim podjetjem Sonatrach, posel pa je s slovenske strani že praktično usklajen.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, naj bi Lombarjevo zamenjali zaradi njenega nestrinjanja s širitvijo članov uprave Geoplina. Če potegnemo vzporednice z dogajanjem v državnih gospodarskih družbah v Sloveniji pred osamosvojitvijo, je odgovor na dlani. V upravo zaposliti čim več “družbeno-politično neoporečnih”, lastnik pa mora biti seveda država. Se vračemo v čase pred osamosvojitvijo?

M.Z.