Vrsta je enako dolga, le število v njej je večje – povečala se je torej “gostota”

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba je v skladu z napovedmi v času predvolilne kampanje takoj po volitvah napovedala, da je uvrstila področje zdravstva najvišje na lestvici nameravanih ukrepov. Žal dve leti po tem ugotavljamo, da smo poleg številnih kadrovskih menjav lahko bili priča le obljubam in časovnicam, “ukrepi za krajšanje čakalnih vrst”, ki po mnenju prenekaterega strokovnjaka to sploh niso, pa seveda niso učinkoviti. Vlada je glede tega sedaj s prstom pokazala na zdravnike, namesto da bi stavko zdravnikov vzela resno in končno nekaj naredila za izboljšanje situacije v korist pacientov.

Tako so čakalne vrste v zadnjem času dobesedno poletele v nebo, kar je v nadvse nerodni izjavi v Odmevih na RTV priznal tudi predsednik vlade Golob: “Čakalne dobe se v resnici niso podaljševale, se je pa število ljudi v čakalnih vrstah povečalo.”

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo (NIJZ) je konec februarja nad dopustno čakalno dobo na vse vrste zdravstvenih storitev in z vsemi vrstami napotnic čakalo že 142.415 pacientov. To je za tri odstotke več kot januarja in 21 odstotkov več kot januarja 2023. Pri posameznih storitvah pa so se vrste predolgo čakajočih podaljšale celo od 40 do 80 odstotkov.

O čakalnih vrstah pa v zadnjem obdobju ne rečejo ničesar v koalicijski SD, kjer so pred volitvami vehementno napovedovali zdravstveno “Indijo Koromandijo”.

M.Z.