Namesto upokojencem denar Golobovemu GEN-u in “nevladnikom”

V dneh, ko se predsednik vlade Robert Golob in minister Luka Mesec hvalita z najvišjim dvigom pokojnin v zgodovini, be moremo mimo dejstva, da so slovenski upokojenci v času aktualne vlade, ki jo še vedno vodi Robert Golob, ena izmed najbolj zapostavljenih skupin slovenskih državljanov. Dobra polovica vseh upokojencev (51 %) ima pokojnino nižjo od 827€, kolikor znaša prag tveganja revščine, od tega pa skoraj 80.000 upokojencev (nekaj manj kot 15 %) prejema nižjo pokojnino od 500€. Poznavalci so mnenja, da je dvig pokojnin le posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin, in nikakor ne plod radodarnosti Golobove vlade.

V mesecih visokih cen hrane in energentov je vlada z interventnimi ukrepi najprej poskrbela za prejemnike socialnih transferjev, pozabila pa na upokojence. Dodatek je takrat prejelo zgolj 10 % upokojencev, kljub temu, da ima polovica le teh pokojnino nižjo od praga tveganja revščine. V času parlamentarne obravnave je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke na vladni predlog vložila amandmaje z namenom, da bi energetski dodatek prejeli vsi upokojenci, ki imajo pokojnino nižjo od praga tveganja revščine. Žal je koalicija vse predloge zavrnila, v istem času pa je vlada potrdila zakon, s katerim je za poroštva energetskim družbam namenila kar 1,2 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, med drugim kar 400 milijonov evrov poroštva družbama GEN energija in GEN- i.  

Ob vseh drastičnih podražitvah hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin je vlada upokojence udarila po žepu še z uvedbo obveznega prispevka. Tako imenovana ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje se je tako izkazala kot še ena izmed prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila tudi slovenske upokojence. 

Po izračunih finančnih analitikov so upokojenci bili pod vlado Roberta Goloba v letu 2023 prikrajšani za najmanj 60 % pokojnine, povprečno 27€ na mesec oziroma 325€ na leto. Vlada je namreč ob začetku leta 2023 uskladila pokojnine, ki so po zakonu obvezne, a ob takratni 10,3 % inflaciji in 19 % podražitvi hrane pokojnine zvišala zgolj v višini 5,2 %, medtem, ko je socialne transferje zvišala kar za 10,3 %. V kolikor bi vladne obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin iz leta 2022 držale, bi bile pokojnine v letu 2023 z redno uskladitvijo višje za 9,7% in ne zgolj za 5,2%. 

Poslanka Slovenske demokratske stranke mag. Karmen Furman je na včerajšnji novinarski konferenci vlado pozvala k izpolnitvi lastnih obljub in koalicijskih zavez za izboljšanje  finančnega in socialnega položaja upokojencev.

“Če je vlada lahko našla denar za preplačano sodno stavbo, 13.000 računalnikov, ki ležijo v skladišču, nezakonite migrante, nevladne organizacije, nova ministrstva in draga »poslovna« potovanja, se mora najti denar tudi za slovenske upokojence, ki so delali in izgradili našo državo,” je izpostavila Furmanova in v imenu SDS vlado pozvala k ukrepanju:

1.    Vlada naj nemudoma zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 % mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023;

2.    Vlada naj izvede dodatno izredno uskladitev pokojnin v višini 4,5%.

M.Z.