Kaj je v ozadju Golobovega nezaupanje Loredanu?

Odnos ministra za zdravje iz kvote Gibanja Svobode Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov in drugih deležnikov v zdravstvu se je drastično poslabšal. S tem, ko se je moral celo javno opravičiti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, je zdravnike do skrajnosti ponižal. Več kot očitno situaciji v zdravstvu ni kos, zato se je predsednik vlade Golob odločil, da proces priprave in koordinacijo zdravstvene reforme prevzame sam.

Včeraj je začela z delom nova delovna skupina, v kateri sedi tudi Loredan. Le-ta je ustanovitev delovne skupine pospremil s stisnjenimi zobmi, češ, da je to “najboljša možna garancija, da to tudi uspe”. Izjava namreč močno spominja na njegovo opravičilo Jankoviču.

Pred dnevi so z vojaškimi častmi pokopali dolgoletnega kreatorja finančnega dogajanja na področju zdravstva, sicer nekdanjega šefa UDBE, Janeza Zemljariča. Glede na podatke nekaterih virov v zadnjih dveh letih, ko je Zemljarič pešal, na področju dobave medicinske opreme poteka neusmiljen boj za prevzem ključnih poslov v zdravstvu. Zemljarič naj bi namreč pri dobavi ene bolniške postelje kasiral provizijo v višini cca. 30% nabavne cene, četudi je dobavitelj posteljo kateri od slovenskih bolnišnic doniral. Podobno se je dogajalo pri gradnji bolnišnic, kjer se brez Zemljaričeve “košarice” naj nebi zgodilo prav nič.

Pred dnevi je Aleš Šabeder s ponim mandatom prevzel vodenje Urada za investicije in kakovost v zdravstvu. Poznavalci trdijo, da naj bi Šabeder v zadnjem obdobju igral vlogo Zemljariča, kar mu je bilo s prevzemom urada tudi uradno dodeljeno. Je moč razloge za Golobovo nezaupanje Loredanu iskati tudi v povezavi s Šabedrom? Je Golobov prevzem zdravstvene reforme le kulisa, ki prikriva eno največjih finančnih svinjarij v zdravstvu?

Odgovore bomo, če sploh, državljanke in državljani dobili čez čas, ko bo žal že prepozno. Dogajanje v slovenskem zdravstvu v povezavi z vladnimi ukrepi na drugih področjih (davki, gospodarstvo, delovna zakonodaja, …) potrjujejo, da smo se dejansko že vrnili v socializem. Tržno gospodarstvo deluje le še na papirju in v mednarodnih poslih z zahodnim svetom. Nas mora porast poslov z Rusijo skrbeti?

M.Z.