Zahtevajte račun, sicer vas bo inšpektor lahko kaznoval

Vlada Roberta Goloba v sklopu sprememb davčne zakonodaje ponovno uvaja obvezno izdajo računa. Po ugotovitvah vlade naj bi se zaradi ukinitve obvezne izdaje računa zmanjšalo število izdanih računov in s tem povečala siva ekonomija.

Tako vlada ponovno uvaja obveznost izročanja izdanih računov dobaviteljev blaga in storitev ter obveznost prevzema in zadržanja računa kupca. Na to odločitev vlade se je odzval ugledni in mednarodno priznani davčni strokovnjak Ivan Simić. V svojem blogu je objavil uradne podatke FURS-a, ki navedbe vlade o zmanjšanju števila računov postavijo na laž.

“Objavljam uradni podatek Fursa o številu izdanih računov preko davčnih blagajn od februarja do avgusta 2022, iz katerega je razvidno, da se je število izdanih računov povečalo iz začetnih 62 milijonov v februarju, na 83,8 milijona v mesecu avgustu. Torej, ne vem kako je lahko v letošnjem letu zacvetela siva ekonomija, če je od spremembe zakona v januarju 2022, bilo izdanih vedno več računov. Sploh, če vemo, da sta leti 2020 in 2021 bili korona leti, z vsemi težavami, ki jih je imelo gospodarstvo.

Na poteze vlade Roberta Goloba in komentar Ivana Simiča se je odzval tudi nekdanji gospodarski minister in ugledni ekonomist dr. Matej Lahovnik.

O namenu tega početja si bomo državljani sami ustvarili svoje mnenje. Dejstvo je, da bomo v kratkem zopet imeli opravka z inšpektorji, ki nas bodo na pločniku pred trgovino spraševali po računu za kupljenih nekaj žemljic in litra mleka.

M.Z.