Čas obljube dodatka sodnikom zbuja sum na zlorabo položaja

Vladi Roberta Goloba v tem trenutku še ni povsem jasno, kako urediti sistem plač v javnem sektorju, ki je v zadnjem mesecu praktično razpadel.

Poslanec SDS Zvone Černač je na seji DZ premierja povprašal po razlogih, zakaj se je vlada odločila, da sodnikom in tožilcem nameni 600€ dodatka, vsem ostalim, ki prav tako čakajo na ureditev plačnih razmerij, pa ne. Černač je vprašal Goloba, zakaj meni, da sodniki in tožilci predstavljajo prioriteto pri urejanju plačnih razmerij, kdo se je odločil za dodatek sodnikom in tožilcem in kdaj je bila ta odločitev pravno formalno sprejeta.

 

Robert Golob je v odgovoru povedal da se od leta 2008, ko je takratna Janševa vlada sprejela plačni sistem v javnem sektorju, nobena vlada ni lotila reforme le-tega. Napovedal je, da se bo reforma plačnega sistema zagotovo zgodila letos, saj plačni sistem ne deluje zaradi različnih parcialnih dogovorov, ki so jih sprejemale prejšnje vlade.

Naj spomnimo, da se je plaz zahtev po višjih plačah usul po tem, ko je vladna pogajalska skupina izločila zdravnike iz javnega plačnega sistema in napovedala samostojni steber. Temu so sledile napovedi stavk zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, javni upravi, gasilcev, policistov in carinikov. Zanimivo je, da je Robert Golob, brez da bi se zaposleni v sodstvu in na tožilstvu oglasili, slednjim javno obljubil dodatek k plači že z začetkom tega leta.

Po Golobovem mnenju sodna veja za zdaj še ni finančno neodvisna. To se je več kot potrdilo s tem, da je predsednik vlade brez pravne ali kakršnekoli druge podlage določil 600€ dodatka sodnikom in tožilcem ravno v času, ko se začne razpletati klopčič finančnih malverzacij v družbi GEN-I v času, ko je družbo vodil ravno Robert Golob. Sodstvo in tožilstvo sedaj res ni finančno neodvisno.

S tem dejanjem je vsem jasno pokazal, da sodna veja oblasti ni finančno neodvisna in da na odločitve sodnikov in še posebej tožilcev lahko najlažje vpliva ravno on v vlogi predsednika vlade. Termin, ki si ga je Robert Golob izbral za obljubo dodatka sodnikom in tožilcem, zbuja sum na zlorabo položaja.

M.Z.